Пътна полиция се включва в европейската инициатива за контрол на скоростта
Пътна полиция се включва в европейската инициатива за контрол на скоростта / Sofia Photo Agency, архив

Пътна полиция ще се включи в инициатива на TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция, за засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инициативата започва от днес и ще продължи до 24 август на територията на всички държави-членки на ЕС.

За периода от 1 януари до 30 юни тази година в страната са регистрирани 3157 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 283 и са ранени 3823 граждани. Превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз.

Именно затова осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряването на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата, съобщават от МВР.

Освен за превишаване на разрешената скорост за движение ще се извършват проверки и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Само през изминалото денонощие са ранени 21 души в 19 катастрофи в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На територията на ОД МВР - Сливен ще се осъществява контрол по спазването на скоростта на големите и най-натоварени булеварди и улици в град Сливен и общинските центрове. Засилен контрол ще има на главните и второстепенни пътища в областта и по АМ “Тракия”.  Екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени на пътя Сливен - Ямбол, Сливен - Нова Загора -Стара Загора, Сливен - Казанлък, Сливен – кръстовище “Петолъчка”, Твърдица - Сливен, “Петолъчка” - Котел, както и в участъците между селата. Засилено присъствие ще има на булевардите “Цар Симеон”, “Банско шосе”, “Ст. Стамболов”, “Бургаско шосе” и “Панайот Хитов” в град Сливен.