Правителствени сили са превзели полицейски участък в Луганск
Правителствени сили са превзели полицейски участък в Луганск / снимка: БГНЕС, архив

Украински правителствени сили са превзели полицейски участък в Луганск и са издигнали украинския флаг там, съобщи говорител на украинската армия, цитиран от Ройтерс. Луганск от април е под контрола на проруски сепаратисти, които провъзгласиха там Луганска народна република.

Говорителят Андрий Лисенко допълни, че през последните 24 часа от Русия в Украйна е било вкарано ново военно оборудване, включително три ракетни системи „Град” и е имало 10 нарушения на украинското въздушно пространство от руски безпилотни самолети.

След като по-рано днес говорител на щаба на антитерористичната операция на украинските власти срещу сепаратистите в Източна Украйна съобщи, че сепаратисти са свалили украински изтребител МиГ-29, пресцентърът на армията в Югоизточна Украйна обявиха, че са свалени още два самолета, предаде ИТАР-ТАСС. Според сведенията пилотите на самолетите „Су-25” са се катапултирали и се издирват в района на град Краснодон. В самият Краснодон, който е под контрола на сепаратистите, обстановката е спокойна.

В Донецк при сблъсъци между сепаратистите и правителствената армия вчера са загинали 10 мирни граждани, цитира ИТАР-ТАСС съобщение на градския съвет. Прекъснато е електричеството в миньорския квартал Абакумово и в жилищни сгради около мина „Трудовская”.

Група от 228 бежанци от Украйна е преминала през нощта на руска територия през граничния контролен пункт „Новошахтинск”, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от руските митници. Сред бежанците е имало 82 деца и група инвалиди на колички, предава БТА.

Междувременно Кремъл опроверга съобщения, препредадени от „премиера” на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко, че Русия е доставила военна техника на проруските сепаратисти в Украйна, съобщи АФП. Нееднократно сме казвали, че там не се доставя никаква техника, подчерта прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за радио „Говори Москва”, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-рано се появи информация, в която се твърди, че на сепаратистите са доставени от Русия 150 единици бойна техника, включително 30 танка.

Киев съобщи днес, че Русия е вкарала в Украйна три ракетни установки „Град”, а руски безпилотни самолети са нарушили десет пъти въздушното й пространство, предаде АФП.

Военна колона, съдържаща три оръжейни системи „Град”, навлезе от Русия през украинското село Дякове в посока Нижни Наголчик, на 76 км северно от бунтовническото укрепление Луганск, заяви украинският военен говорител Андрий Лисенко. За денонощие руски безпилотни самолети са нарушили украинското въздушно пространство десет пъти, добави той.