Автомобилната колона с хуманитарна помощ от Русия потегли към Украйна
Автомобилната колона с хуманитарна помощ от Русия потегли към Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Автомобилната колона с хуманитарна помощ от Русия за жителите на Югоизточна Украйна започна да се движи към границата между двете държави, предаде ИТАР-ТАСС от мястото на събитието.

Организаторите на транспорта планират днес до границата да се доближат първите 16 камиона КАМАЗ.

При това обаче пресичане на контролнопропускателния пункт за днес не се предвижда.

Междувременно представители на Международния комитет на Червения Кръст започнаха проверка "по избор" на камионите с хуманитарна помощ от Русия за жителите на Югоизточна Украйна, съобщи кореспондент на ИТАР-ТАСС от Каменск-Шахтински, град на 20-ина километра от КПП "Донецк" на границата с Украйна.

Ръководителят на регионалната делегация на Международния комитет на Червения кръст (в Русия, Беларус, Украйна и Молдова) Паскал Кюта по-рано обяви, че сътрудници на организацията ще проверят товара на руска територия.

В конвоя, изпратен на 12 август, има 262 товарни камиона КАМАЗ с около 2000 тона храни, медикаментив и домакински стоки. Представители на Организацията за сигурност и сътурдничество в Европа се очаква да пристигнат още днес на граничния пункт "Донецк", съобщи за ИТАР-ТАСС представител на транспортната компания, превозваща помощите.

През нощта пък сепаратистите са свалили украински МиГ-29 в Луганска област, съобщи по телефона за украинската телевизия "5 канал" представител на щаба на АТО - антитерористичната операция в Източна Украйна. Пилотът е успял да катапултира и е изведен на безопасно място, заяви Леонид Матюхин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА