Лекуват трима африкански лекари с експериментално лекарство за ебола
Лекуват трима африкански лекари с експериментално лекарство за ебола / снимка: БГНЕС, архив

Медици в Либерия вече са дали три дози от експерименталното американско лекарство ZMapp срещу ебола на трима болни лекари, предаде Ройтерс, като се позова на медицински източници от Монровия.

Лекарството са получили доктор Дукунис Айрлан, доктор Ейбрахам Борбор, и двамата от Либерия, и доктор Арох Космос Изшукву от Нигерия. Тримата са първите африканци лекувани с експерименталния медикамент. Той беше даван на двама американски медици, върнати в родината им. Тяхното здраве вече се подобрява.

Испански свещеник също получи от медикамента, но почина при завръщането си в Испания.

Лечението на тримата африкански лекари с експерименталния медикамент е започнало в четвъртък вечерта. То ще продължи общо шест дни. Прилага се в медицинския център "Джон Кенеди" в Монровия. Там са работили двама от тримата медици, лекувани сега с експерименталния медикамент.

Американските здравни власти вече предупредиха че имат само около 10-12 дози от лекарството и това поражда етични въпроси кой би трябвало да се лекува с този медикамент.

Няма ваксина за ебола. Обикновено се предписват медикаменти за облекчаване на симптомите като температура, повръщане, диария. Около 90 процента от заразените умират.

Това дори накара американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията да определят ебола като заболяване от А категория - тази на биотерористичните агенти.

В Либерия ебола отне живота на 413 души досега.

Източник: БТА