Светла Бъчварова ще води листата на БСП за изборите наесен
Светла Бъчварова ще води листата на БСП за изборите наесен / Дарик Добрич

Проф. Светла Бъчварова ще води листата на БСП в Добрички район за изборите на 5 октомври. На заседание на Изпълнителното бюро на партията бяха определени водачите на листи за цялата страна.

Лидерът на левицата Михаил Миков ще се кандидатира във Видин и в София. Мая Манолова ще води в Кюстендил, Янаки Стоилов - в Пазарджик, в 23-ти МИР София водач ще бъде Жельо Бойчев, а в 24-ти МИР София - Стефан Данаилов. В Бургас водач ще бъде Петър Кънев, а във Варна - Ангел Найденов.

След заседанието Михаил Миков обяви, че коалицията ще се яви на изборите с ново име - „БСП - Лява България". „Приехме решението за участие в коалиционния формат „БСП - Лява България", което подчертава новата лява политика, която се предлага. Участват нови формации - социалдемократи, комунисти", поясни Миков. Той заяви, че 20% от листата на партията е съставена от нови лица. Само той ще води две листи - в 25-ти МИР и във Видин.

„Голямата част от водачите бяха определени, с изключение на Благоевград и Габрово. Спорове имаше, имаше много дискусии. 20% е обновлението на водачите, една част от тях са свързани с определени региони, а други са национални политици, които имат подкрепата не в един регион и не в една област", каза Миков.

Светла Бъчварова е родена на 28 септември 1958 година. Завършила е аграрна икономика и икономическа журналистика в УНСС - София. Заместник-министър е на земеделието в правителството на Сергей Станишев. От 2005 до 2011 година е председател на Селскостопанска академия.