Шанс за работа на няколкостотин човека в Казанлъшко
Шанс за работа на няколкостотин човека в Казанлъшко / netinfo


Няколкостотин нови работника ще наеме в следващите седмици и месеци най- голямата фирма в региона и най- голямата в сферата на отбранителната индустрия в страната - „Арсенал"- Казанлък.

Шанс за работа ще имат оператори на преси за метал, монтажници на боеприпаси, шлосери, оператори на машини с цифрово програмно управление, настройчици. Причината за търсенето на нови работници в „Арсенал" са дългосрочни и големи поръчки в сферата на отбранителната индустрия, които на практика връщат предишната мощ на фирмата.


Отбранителната индустрия е такава, че изключително много се влияе от международното положение и нестабилността като цяло в света, заяви за Дарик изп. директор на търговското дружество „Арсенал 2000" Христо Ибушев. По думите му, това се отразявало директно и на бюджетите на отделните държави.
С новите договори казанлъшката фирма, която дава работа на над 5 хиляди работника и служителя, се връща на позициите си на традиционните пазари в Близкия Изток, Америка и Европа.
Новите работници ще бъдат наети на дългосрочни трудови договори, като работата е както редовна смяна, така и двусменна. За работници от по-отдалечени дестинации, фирмата осигурява и безплатен транспорт до площадката на завода си в Мъглиж.
Поради сериозния дефицит на технически компетентни кадри за нуждите на „Арсенал", на ръководството на фирмата се налага да наема и търси за работа и пенсионери. Изискването е да имат технически опит и компетенции, както и стаж в „Арсенал".


Сериозният, в т. ч. и поколенчески дефицит на кадри, които да поемат ръководни позиции основно в областта на военното производство в „Арсенал" след години, принуди ръководството да предприеме дългосрочни мерки за набавяне на нужните кадри. От пролетта на годината е в ход стипендиантска програма на „Арсенал", която търси талантливи студенти, обучаващи се в специалността „Стрелково оръжие и боеприпаси" към ТУ- София, филиал в Пловдив.
Месечна издръжка за успех, осигурена работа и реални перспективи за кариерно развитие във фирмата, очаква арсеналските стипендианти.

Отделно от това, през септември, в казанлъшката оръжейница започват и квалификационни и преквалификационни курсове за висшисти и среден технически персонал, които трябва да повишат нивото на професионална компетенция за заетите в някои специфични производства и ръководни отдели на фирмата. За целта са сключени и партньорски договори с отделни български ВУЗ-ове.
Обучението в тези курсове е поето като финансиране от „Арсенал" и само за единия от модулите е на стойност близо 20 хиляди лева. Обучението ще е целодневно в петък, като вид служебен отпуск и в събота до обяд всяка седмица, за сметка на включените в него работници и служители. Завършилите ги успешно ще получават документи за следдипломна преквалификация, след предаден курсов проекти полагане на изпит. Те ще имат и сериозни шансове, както за кариерно развитие в „Арсенал", така и за сериозно предоговаряне на трудовите им възнаграждения.