Медицинска сестра почина от Eбола в Нигерия, лекари бягат от болниците
Медицинска сестра почина от Eбола в Нигерия, лекари бягат от болниците / снимка: БГНЕС

Все повече лекари и помощен медицински персонал бягат от болниците в Нигерия от страх от заразяване с вируса ебола. Най-силно засегната е болницата "Яба Мейнленд" в Лагос, в която са изолирани множество заразени, съобщи днес нигерисйкият вестник "Пънч", цитиран от ДПА.

Много медици са напуснали лечебното заведение под натиска на семействата си.

В Нигерия, страната с най-многобройно население в Африка, досега са потвърдени 11 случая на заразяване с ебола, а вчера бе съобщено, че вирусът е взел нова жертва - млада медицинска сестра. Тя е била в контакт с консултант на правителството на Либерия, който пристигнал през юли в Лагос и припаднал на летището. Така жертвите на ебола в Нигерия са вече четири. Ситуацията се усложнява и от стачка на лекари, която продължава вече над седем седмици. В момента малкото останал болничен персонал работи денонощно, опитвайки се да спаси живота на пациентите.

"Изглежда, всички се страхуват много и никой не иска да помогне, което е голям проблем. Най-зле е на карантинния пункт, много хора просто избягаха, след като бе съобщено за смъртта на медицинската сестра", посочва представител на местните здравни власти.

Източник: БТА