Вeлико Търново чака 7,8 млн. лева за ремонт на улици и тротоари
Вeлико Търново чака 7,8 млн. лева за ремонт на улици и тротоари / DarikNews.bg

Велико Търново очаква 7,8 млн. лв. от държавата за ремонт и изграждане на улици и тротоари, съобщи кметът Даниел Панов. Общинската администрация е подготвила проектната документация и се надяваме със следващо постановление на МС да бъдат отпуснати нужните ни средства, коментира градоначалникът. Мащабният проект предвижда реконструкция на главни улици и изграждане на Твер и Асти в Триъгълника, както и ремонт на всички тротоари по главните улици, които не са обновявани от години.

Панов обяви новината на съвместен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова, която днес гостува в региона по повод празника на Арбанаси и честването на 45 години от обявяването на Стражица за град. Йорданка Фандъкова бе приета в кабинета на търновския си колега, с когото обсъдиха обмяната на добри практики и работата по общи проекти.

Даниел Панов обяви още, че скоро се очаква да започне благоустрояването на парк “Света гора”, а така също ремонт на още пет парка и обновяване на пространството около ДКЦ “В. Левски”. През следващата година ще се акцентира върху ремонт на детски градини и подмяна на съоръженията в тях. Чакаме да отворят схемата по Трансгранично сътрудничество, за да внесем проекта за изграждане на крайречна зона, където си партнираме с румънския град Александрия, добави кметът. Той изказа благодарност към столичния си колега Й. Фандъкова, която първа е подпомогнала Велико Търново при юнското наводнение. Столична община ни отпусна две машини за събиране на отпадъци за малките населени места, които и в момента продължаваме да ползваме, посочи Панов.

“София и Велико Търново работят заедно отдавна по много въпроси, партнираме си и обменяме добри практики. Имаме общи предизвикателства и общи проблеми, обмяната на идеи е изключително важна”, допълни Йорданка Фандъкова. Община Велико Търново има добри практики и натрупан опит в сферата на туризма и ние се опитваме да взаимстваме някои от тях, каза още столичният кмет.

Фандъкова поздрави своя търновски колега за направеното през последните години за инфраструктурата в града, за ремонта на стадиона и реализираните по-големи проекти, както и за предстоящите, сред които този за Старото военно училище. Според столичния кмет е много важно час по-скоро да бъдат обявени възможностите за кандидатстване през новия програмен период, тъй като общините вече имат готови проекти, за да не губят и 2015 г.

“По отношение на кандидатурите на двата града за Европейска столица на културата ние сме много лоялни конкуренти. В тази надпревара няма губещи, останахме четири много силни кандидатури. Последният етап на състезанието е на 4- 5 септември, когато ще стане ясен победителят”, коментира Фандъкова.

По-рано днес двамата градоначалници посетиха Арбанаси, където запалиха свещички за здраве в манастира "Света Богородица". Фандъкова и Панов бяха и сред гостите на празника в Стражица по повод 45 години от обявяването на селището за град.