Шуменци са платили над 12 млн. лв. данък за доходите на физическите лица от началото на годината
Шуменци са платили над 12 млн. лв. данък за доходите на физическите лица от началото на годината / netinfo

12,59 млн. лв. са събрани от данък върху доходите на физическите лица в област Шумен. Това сочат данните на местния офис на НАП от началото на годината до края на месец юли, информират от пресцентъра на приходната администрация. Ръстът спрямо миналата година е малко над 1, 1 млн. лв. Постъпленията от корпоративни данъци за същия период са 6,96 млн. лв.

Приходите от данъка върху добавената стойност са 5,16 млн. лв., което е изоставане в плана, спрямо същия период на миналата година. Данъчните експерти отдават причината във въведения от началото на тази година механизъм на „обратно начисляване" на ДДС за доставки на зърно и технически култури, при който производителят продава само стойността на стоката, а данъкът се начислява от купувача.

В частта на осигурителните вноски приходите в офис НАП-Шумен бележат ръст спрямо всички видове осигуровки. Постъпленията за социални и здравни вноски за периода са общо 32,15 млн. лв., което е с 6,41 млн. лв. повече от постъпленията за седемте месеца на 2013 г. Превишението при ДОО е 4,25 млн. лв., което е преизпълнение - 124,9%, а от здравни вноски са постъпили 2,16 млн.лв. Постъпленията за ДЗПО са 4,49 млн.лв., а ръстът спрямо миналата година е с 94 000 лв.

В национален мащаб приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от НАП за седемте месеца на годината са над 8,1 млрд. лв., което е с 400 млн. лв. повече от постъпленията за същия период на миналата година.