Свилен Георгиев с първа самостоятелна изложба
Свилен Георгиев с първа самостоятелна изложба / netinfo

Художникът Свилен Георгиев избра Деня на Варна 15-ти август за откриването на първата си самостоятелна изложба “МЕТАНОЯ”. Експозицията включва повече от 40 творби скулптура и живопис, които младият автор е правил в периода 2009 - 2014 година.

На публиката Свилен Георгиев предлага изключително разнообразие от стилове – живописни творби, в които основното изразно средство е точката (поантализъм), релефи от хартия, глиптика, бронзови отливки и малки пластики. Откриването на изложбата е на 15 Август от 18.30 в ателие „Дедал”, на бул. „Съборни” 24 във Варна.

Свилен Георгиев:

„Когато събрах нещата за изложбата на едно място и видях колко са различни помежду си, тогава осъзнах и аз самият колко съм се променил”, споделя авторът и допълва: „Гърците имат една дума МетАноя (μετάνοια), с която означават покаянието, преобръщането на ума и мисленето. Така дойде и името на изложбата. Всяка от творбите ми си има своята история. Обикновено толкова емоционално заредена, че е станала причина за експлозия в мислите ми и е предизвикала промяна”.

Идеите на младия творец са свързани с природата и хората. Темите са за мъжеството, свободния дух, самовглъбението, съзерцанието, красотата. В повечето хартиени релефи виждаме ангели. Но това не са божиите вестители. „Ангелите” на Свилен Георгиев претворяват волната душа на човека. Те са като летящи хора. Някои от тях са с изпепелени крила, защото се насочват право към слънцето, други са с лъвски крака, защото стъпват здраво по земята, трети са с ефирни криле, защото летят към свободата и светлината.

Свилен Георгиев:

„При мен вдъхновението идва от местата, на които съм, от мислите и чувствата ми, от свободата да се изразявам без ограничения в изразните средства. Затова не съм само скулптор или само живописец. Аз съм творец, който обича експеримента и може би това е моят грях към изкуството – желанието ми непрекъснато да променям средата и след това  да усъвършенствам техниката, която съм използвал”.

През последните 4 години Свилен Георгиев е преподавател по скулптура и изобразително изкуство в НУИ „Добри Христов” във Варна. Завършил е специалност „Скулптура” в класа на проф. Милан Андреев във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Към творческия екип на школа „Дедал” се присъединява през 2011-та година. Досега е участвал със свои произведения в сборни изложби, пленери и конкурси.

Първата самостоятелна експозиция „МетАноя” на Свилен Георгиев ще бъде изложена в ателие „Дедал” до 7 септември.