САЩ искат проверка на руските камиони с хуманитарна помощ за Украйна
САЩ искат проверка на руските камиони с хуманитарна помощ за Украйна / снимка: БГНЕС

САЩ подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата, предаде Франс прес.

След консултации с Киев във Вашингтон са се съгласили, че разпределянето на помощта на украинска територия трябва да става от Червения кръст. Говорителка на държавния департамент подчерта, че Русия няма право да влиза едностранно в Украйна без разрешението на Киев дори под предлог за оказване на хуманитарна помощ.

Посланиците в ЕС на страните членки, които вчера се събраха на спешна среща по повод руската хуманитарна помощ за Украйна, заявиха, че предприемането на мерки за стабилизиране на хуманитарната ситуация в Украйна трябва да става в съответствие с международното хуманитарно право и при наличие на ясно съгласие от украинските власти, предаде ИТАР-ТАСС.

Руският конвой с хуманитарна помощ се очаква да пристигне на руско-украинската граница днес. Конвоят е с дължина над 3 км и се състои от 262 камиона с над 1800 т хранителни продукти, медикаменти и електрически генератори, съобщи руското външно министерство.

Източник: БТА