Бан Ки-мун призова света да помогне в борбата с епидемията от Ебола
Бан Ки-мун призова света да помогне в борбата с епидемията от Ебола / снимки: Guliver/Getty Images

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя пред международната общност спешно да реагира на недостига от лекари, медицински сестри и оборудване за овладяване на епидемията от Ебола в Западна Африка, съобщи АП.

„Съгласуваната глобална реакция е от ключово значение”, заяви на пресконференция в централата на ООН Бан. Генералният секретар съобщи, че след консултации с генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан е назначил експертът на ООН по обществено здраве Дейвид Набаро да координира кампанията на организацията за справяне с Ебола. Набаро е ръководил и преди кампании за ООН за борба със заразни болести, включително ТОРС (Тежък остър респираторен синдром).

„Трябва да избегнем паниката и страха. Ебола може да бъде спряна”, заяви Бан.

По данни на СЗО жертвите на епидемията от Ебола в Западна Африка са над 1000. Етичната комисия на СЗО одобри използването на непризнати лечения в борбата с вируса Ебола, предава БТА. Властите в Гвинея-Бисау обявиха днес, че до ново нареждане затварят границите със съседна Гвинея, за да предотвратят проникването на заболяването в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Ебола се появи през март в Гвинея, а после се разпространи в Сиера Леоне, Либерия и Нигерия.