Горна Липница събира за пети път творци от цял свят
Горна Липница събира за пети път творци от цял свят / плакат: организатори

За пета поредна година в павликенското село Горна Липница ще се проведе станалата вече популярна Арт резиденция „Старото училище". Форумът ще бъде открит на 15 август в 10,30 часа, а темата тази година е „Звездни ритуали". Участие ще вземат седем автори от страната и чужбина. За десет дни по традиция те ще творят в сградата на Старото училище в селото. За първи път обаче възможните работни места за художниците ще са и тракийските могили край с. Горна Липница.

Като изходна точка за работа в резиденцията ще бъдат използвани вярванията и ритуалите на тракийските племена, живели от II хил. пр. Хр. по българските земи и по-точно на тракийското племе кробизи. Те са част от голямата племенна общност на гетите, които живеели в северна България - между река Athrys /днешната река Янтра/, долината на река Oescus /днешната река Искър/ и Póntos Eúxeinos /Черно море/ - включително и на територията на с. Горна Липница. Кробизите вярвали, че са деца на Вселената, вярвали в безсмъртието на душата и в нейното хармонично сливане с природата и космоса.

Всеки от авторите ще работи в своя жанр по определената предварително тема за звездните ритуали. Участниците ще творят в областите живопис, стенопис, пърформанс, визуални изкуства и инсталации.