Чуждестранен инвеститор с интерес към летището в Горна Оряховица
Чуждестранен инвеститор с интерес към летището в Горна Оряховица / DarikNews.bg, архив

Чуждестранен инвеститор, пожелал името му да не се афишира, проявява интерес към международното летище в Г. Оряховица. Представител на фирмата, около чието име пълна дискретност пазят всички ангажирани институции, вече е направил няколко посещения на място. Последният оглед на терен е бил преди месец. На този етап е ясно единствено, че фирмата е летищен оператор, действащ на ключови аеропортове в целия свят.

По неофициална информация, първоначалната нагласа на потенциалния инвеститор била горнооряховското летище да бъде превърнато в база, на която да кацат самолетите на VIP личности, пристигащи у нас от цял свят. След като се убедила в даденостите на порта обаче, фирмата разширила плановете си и замисляла мястото да приема още пътнически и карго полети.

Мистериозният инвеститор не е първият, запознал се с параметрите на летището с идеята да го вземе на концесия. Именно заложените изисквания към бъдещия стопанин създават трудности за реализиране на концесията. За последно официален интерес към горнооряховското летище бе проявен от българския бизнесмен Даниел Димов, който е собственик на френска фирма. През август миналата година при посещението си на летището в Г. Оряховица тогавашният министър на транспорта Данаил Папазов заяви, че е готов да се срещне с него, за да обсъдят вариантите, които биха смекчили високите изисквания. До сключване на концесионен договор обаче така и не се стигна.

Летище – Горна Оряховица е обявено за транспортен стратегически обект с постановление на Министерския съвет от 2009 г. Аерогарата е с потенциал за най-голямо карголетище на Балканите. През март 2011 г. правителството взе решение за откриване на процедура по концесионирането на аерогарата с площ от 2115 дка за 25 г. Пред бъдещия стопанин бяха поставени условия да има основен капитал не по-малко от 1 млн. евро, а балансовата стойност на активите му да не е под 5 млн. евро. Според специалисти, така заложените изисквания са трудно постижими, дори от водещи компании в бранша, затова държавата трябва да направи някои отстъпки, ако иска сделката да се реализира.