Ниските части на Мизия все още са под вода
Ниските части на Мизия все още са под вода / снимка: БГНЕС

Продължава отводняването на най-ниските части на Мизия и тази дейност ще се извършва още няколко дни, съобщи заместник-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев, който води Кризисния щаб.

Всички помпи работят и вече отводняването се извършва "къща по къща", по думите на Василев. Днес тази дейност трябва да завърши в двете училища и детската градина, за да може общината да предприеме в тях възстановителни дейности. Започнала е дезинфекцията на достъпните и почистени дворове, стопански постройки, мазета и
къщи, допълни той.

През следващите дни в Мизия ще има нужда от повече доброволци, които да помогнат на пострадалите от наводнението жители на града по-бързо да се справят с изхвърлянето на отпадъци, почистването на дворовете и къщите от кал и утайки, посочи Васил Василев. Голяма група доброволци помага в Бяла Слатина, където кварталът в северната част на града също бе наводнен от придошлата река Скът.

В момента в Мизия работят 15-20 доброволци, които са разпределени по групи и насочени предимно към възрастните хора. Пристигнали са дарения на ботуши, маски, лопати и други инструменти, осигурени са храната и настаняването на доброволците, допълни Василев. Военнополевата кухня работи, от БЧК раздават и пакети суха храна, бутилирана вода, както и други материали от първа необходимост. От организацията ръководят и координират и работата на доброволците.

Водата във водоснабдителната мрежа на града все още не е годна за пиене и битови нужди, а само за миене на улиците и къщите. Остава нуждата от доставки на бутилирана вода. Екипи на ЧЕЗ вече възстановяват подаването на ток в имотите, за които се прецени че това е безопасно за хората, каза още ръководителят на Кризисния щаб.

Източник: БТА