Zmapp - обещаващо експериментално лекарство против Ебола
Zmapp - обещаващо експериментално лекарство против Ебола / снимка: БГНЕС

Обещаващо лекарство срещу вируса Ебола е дало отлични резултати при маймуните, предаде Франс прес, позовавайки на данни от изследване, публикувано в Comptes Rendus, издание на Американската академия на науките (PNAS).

В края на юли същият медикамент, известен под името Zmapp, беше изпробван върху хора и по-конкретно върху двама американци, заразени с вируса в Африка.

Zmapp е коктейл от три антитела, наречени "моноклонални", което ще рече способни да разпознават инфектираните от вируса клетки и да задействат ответна реакция на имунната система.

Плод на 10-годишни изследвания на няколко частни лаборатории и на американското правителство, серумът, първоначално развит върху опитни мишки и впоследствие пригоден за хора, позволи оцеляването на 100% от приматите, на които беше инжектиран един час след заразяването им с вируса Ебола.

Две трети от маймуните, получили този коктейл 48 часа след заразяването им с вируса, също останаха защитени. Смъртността при хората, заразени с този изключително опасен вирус, срещу който на пазара все още няма ваксина и лекарство, е между 60 до 90%.

Zmapp беше за първи път идентифициран като потенциално лекарство срещу Ебола през януари т.г., посочват авторите на изследването. Предстоят нови клинични опити, за да бъде потвърдена неговата безопасност и ефикасност. Засега има много малки количества от този серум, уточняват от Mapp Biopharmaceutical, една от фирмите участнички в разработката му.

Решението да бъде използвано едно експериментално лекарство върху болен се взима от неговия лекуващ лекар, посочва още тя. До момента Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала 932 смъртни случая от 1711 заразени от вируса Ебола, предизвикал епидемия в три държави от Западна Африка (Либерия, Сиера Леоне и Гвинея) и която започва да настъпва към Нигерия.

Източник: БТА