Епидемията от Ебола започва да нанася и икономически щети
Епидемията от Ебола започва да нанася и икономически щети / снимка: БГНЕС, архив

Катерпилар (Caterpillar) евакуира служители от Либерия. Канейдиън оувърсийз петролиъм (Canadian Overseeas Petroleum Ltd.) замрази проект за сондаж. Бритиш еъруейз (British Airways) отмени полети към региона. Ексън Мобил (ExxonMobil) и Шеврон (Chevron) изчакват да видят дали здравните власти могат да овладеят опасността от разпространение на вируса Ебола, предаде АП.

Взривът на вируса Ебола, който отне живота на близо 1000 души, пречи на бизнеса и причинява икономически щети в три африкански страни в центъра на кризата - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Според анализатори засега кризата не засяга по-широката африканска икономика или пък глобалната икономика, отбелязва АП.

„Трябва да сме сигурни, че ще бъде поставен под контрол и обуздан”, каза Олусегун Аганга, министър на търговията и инвестициите на Нигерия, която потвърди девет случая на Ебола. „Щом това бъде направено, мисля, че няма да има трайно въздействие върху икономиката”, допълва БТА.

Световната здравна организация (СЗО) обяви вчера, че взривът е извънредно събитие за международното обществено здраве. СЗО не препоръча забрани върху пътуванията и търговията. Организацията обаче предупреди всеки, който е имал близък контакт с пациенти с Ебола, да избягва пътувания в чужбина. СЗО призова също на международните летища и граничните пунктове да се извършват внимателни прегледи за болести на напускащите страната.