Доброволци ще помагат на населението в Мизия при почистването на сградите
Доброволци ще помагат на населението в Мизия при почистването на сградите / снимка: БГНЕС, архив

Първите доброволци започнаха да се събират в Мизия, за да се включат в почистването на къщи, дворове и улици. Това съобщи Венцислав Йосифов от Народна гражданска защита, който ще координира работата на доброволците от различни неправителствени организации, включително и организираните в социалните мрежи. По-голямата част от пристигащите вече са участвали в работата по ликвидиране на последиците от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново, допълни той.

Кметът на община Мизия Виолин Крушовенски каза, че лично ще се ангажира с работата на доброволците, защото познава добре родния си град. Той очаква в града да дойдат повече от 500 доброволци, както и хора от съседните общини, кметовете на които са предложили помощ, включително и техника. Крушовенски посочи, че през следващите дни имат нужда от ботуши, гумени ръкавици, здрави чували, лопати, кофи и ръчни колички за извозване на утайките и отпадъците.

В града вече е възстановено сметосъбирането, разположени са и големи контейнери за едрогабаритни отпадъци, допълни той.

Животът в наводнения град постепенно се нормализира. Продължава отводняването на улиците, като е включена цялата налична техника, включително и тази от АЕЦ „Козлодуй”, съобщи старши комисар Васил Василев, заместник-директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и ръководител на Кризисния щаб. Вече се работи и по адреси в по-високите части на града, съобщава БТА.

Водата е пусната във водоснабдителната мрежа на Мизия, но не е годна за пиене и битови нужди, а само за миене на улиците, дворовете и къщите, припомни Василев. Възстановена е електроснабдителната система, а екипите на ЧЕЗ имат готовност да пуснат ток в къщите, за които се прецени, че това е възможно.

Военнополевата кухня работи и пострадали и спасители днес получиха за обяд отново топла храна, приготвена с продукти, осигурени от Български Червен кръст. Продължава раздаването на суха храна и бутилирана вода от даренията, получавани от благотворителната организация.

В пощенския клон още сутринта започна изплащането на еднократните помощи от 325 лева на пострадалите хора, чиито молби са обработени. Пощата в Мизия ще работи и в събота.