Яценюк: Санкциите срещу Русия ще ни струват скъпо, но сме готови да платим цената
Яценюк: Санкциите срещу Русия ще ни струват скъпо, но сме готови да платим цената / снимка: БГНЕС

Украинското правителство смята да предаде в Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) списък със 172-ма граждани на Русия и други страни, както и с 65 юридически лица за налагане на санкции. Това съобщи днес пред журналисти в Киев украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Списъкът на физическите и юридическите лица е подготвен и обоснован", отбеляза премиерът, но отказа да посочи съдържащите се в него имена. Той само уточни, че повечето от юридическите лица са руски и изрази увереност, че СНСО ще одобри списъка.

Според Яценюк Украйна има право да приложи 26 вида санкции, сред които са замразяване на активите им, забрана на дейността на субектите, явяващи се предприемачи, забрана за приватизиране от тях на обекти, които са държавна собственост, забрана за използване на лицензи, пълна или частична забрана за транзит на ресурси, спиране на финансовите операции.

Санкциите ще бъдат гласувани от Върховната рада във вторник. Правителството е приело и решение за разработване на закон за въвеждане на криминално правни санкции. Според него украинските съдилища ще могат да приемат решения за хора, които са обявени за международно издирване, ако са извършили терористичен акт, масови убийства, военни престъпления, отбеляза Яценюк.

В сферата на военно-техническото сътрудничество Украйна "ще въвежда допълнителни санкции срещу Русия", добави премиерът. Той припомни, че прието преди месец решение на СНСО предвижда забрана за военно-техническо сътрудничество с Русия. Новите решения ще бъдат приети, за да се въведат допълнителни санкции, които няма да дадат възможност на Русия да модернизира въоръжените си сили, подчерта той.

Украйна "ще сложи точка на въпроса за газовата си зависимост от Русия, макар че това няма да е лесно", обърна внимание премиерът. "Ние просто нямаме друг изход", каза той. Правителството на Украйна предлага да приложи санкции относно "прекратяването на всеки транзит" по своята територия каза Яценюк. "Това се отнася както до въздушните прелитания, така и до транзита на газ", обясни той.

Ние нямаме сънения, че Русия ще продължава започнатия още преди 10 г. курс към ограничаване на сътрудничеството с Украйна, към забрана на вноса на наши стоки. Загубите за украинската икономика за първата година не само заради санкциите могат да достигнат 7 млрд. долара. "Ние разбираме цената, която Украйна ще плати. Но сме готови да я платим заради нашата независимост", заяви премиерът Яценюк пред журналистите.

Източник: БТА