„Син език” сее зараза в Смолян и Пловдив
„Син език” сее зараза в Смолян и Пловдив / снимка: DarikNews.bg, архив

Десетки животни са болни от „син език” в Родопите. Заразните огнища са на територията на 11 общини в Смолянска област. Въведени са необходимите мерки за ограничаване на болестта.

В Пловдивско също има заразени животни. Има  две положителни проби от две кози в района на Садово, съобщи за Дарик д-р Николай Петков от Областната агенцията по безопасност на храните.

Взети са проби и от животни в района на Брезово и Първомай, но резултатите от софийската лаборатория се очакват следващата седмица.

Синият език се предава сред животните с ухапване от комари и затова са предприети мерки за пръскане на кошарите и добитъка с репеленти. Болните животни се изолират, ограничава се събирането на стада и движението им.

В пазарджишката дирекция на Агенцията по храните е подаден сигнал за заразени овце в Стрелча, тъй като четири животни са показали признаци на болестта. До дни трябва да стане ясно дали и в Пазарджишко има потвърдени случаи. Според ветеринарите това е първи сигнал за заболяването в региона.

Очакванията са разпространението на син език да намалее с трайното повишение на температурите, което да доведе до намаляването на комарите.

Болестта не е опасна за хората.