Министър Ненков: Няма сериозен здравен риск в Мизия
Министър Ненков: Няма сериозен здравен риск в Мизия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На този етап няма сериозен здравен риск в Мизия, най-важното е хората да спазват предписанията на санитарните инспектори, които работят на място, заяви министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, който посети днес наводнения град.

Министър Ненков започна посещението си с разговор с пациент, потърсил помощ в инпровизирания лекарски кабинет в една от линейките на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца. После заедно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посети част от наводнените квартали в Мизия. По-късно той се срещна и с екипа на Военномедицинска академия.

Пред журналисти здравният министър посочи, че здравните власти са се справили добре в първите дни на бедствието, няма допуснат сериозен травматизъм. Вече медицинското обслужване в Мизия е възстановено - работят аптеките и общопрактикуващите лекари, непрекъснато дежурят линейки на спешната медицинска помощ.

Според министър Ненков, хората на Мизия, които са се оказали корави хора, все още имат нужда от психологическа подкрепа, за да преживеят стреса без да вземат ллекарства. Той допълни, че медицинските екипи ще бъдат допълнени с психолози, които са обучени за работа в подобни условия. Като лекар-анестезиолог министър Ненков определи здравния статус на бедстващия град като на пациент, за който е преминала непосредствената опасност за живота и е готов да излезе от реанимация, предава БТА.

Потенциален риск от епидемии в града съществува след наводнението, но при добро почистване и дезинфекция този риск може да бъде сведен до минимум, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев и допълни, че тази година страната е преживявала вече няколко пъти подобни бедствени ситуации. Според него, първото условие е да се използва само бутилирана вода, а тази от водоснадителната система - само за измиване на улиците и къщите, докато не бъде дадено разрешение от местните санитарни власти, които контролират непрекъснато качеството на водата.

След отводняване на улиците, дворовете и къщите утайките трябва да се почистят бързо и едва след това да се пристъпи към дезинфекция.

Ангел Кунчев подчерта, че няма смисъл от дезинфекция на големи количества застояла вода или на калта, защото дезинфектантите не могат да проникнат в дълбочина. Много е важно хората да спазват точно указанията на санитарните власти, включително за използването на различините дезинфектиращи средства, допълни той.

Доставени са повече от 4,5 тона дезинфектанти, включително от дарения, посочиха от Регионалната здравна инспекция. Първата обработка на отводнени дворове и къщи вероятно ще бъде извършена в неделя, като тези дейности също ще бъдат направени безплатно от врачанска специализирана фирма.