СЗО обяви епидемията от Ебола в Западна Африка за глобална заплаха
СЗО обяви епидемията от Ебола в Западна Африка за глобална заплаха / снимки: БГНЕС

Световната здравна организация обяви, че взривът от Ебола в Западна Африка е глобална заплаха за общественото здраве, която изисква извънредни усилия за спиране на разпространението му, предаде Асошиейтед прес.

Според СЗО взривът от Ебола е най-големият и най-продължителният в историята и е достатъчно тревожен, за да бъде оценен като такава заплаха.

СЗО обяви подобни извънредни състояния при пандемията от свински грип през 2009 г и заради полиомиелит през май. Шефът на СЗО д-р Маргарет Чан каза, че обявеното становище на СЗО е "ясен призив за международна солидарност", като допусна, че много страни ще останат незасегнати от опасната болест.

"Засегнатите до момента страни просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност", каза тя на пресконференция в Женева. "Призовавам международната общност да окаже подкрепа по възможно най-спешен начин", добави Чан.

СЗО обяви епидемията от Ебола в Западна Африка за глобална заплаха
netinfo

СЗО свика експертна комисия тази седмица за оценка на сериозността на протичащата епидемия. Извънредният комитет на СЗО реши, че не препоръчва да се въвеждат ограничения върху международните пътувания и върху търговията заради взрива от Ебола в Западна Африка.

Източник: БТА