Държавата няма пари за безплатните междуградски пътувания на децата – чужденци
Държавата няма пари за безплатните междуградски пътувания на децата – чужденци / netinfo

Децата – чужденци не могат да се възползват от правото си на безплатен билет или намаление при пътуванията си в междуградския транспорт в България, алармират превозвачи. Въпреки че в постановление на Министерски съвет се казва, че децата до 7 навършени години пътуват с билет с нулева стойност по междуселищния автомобилен транспорт, а децата от 7 до 10 навършени години с 50 на сто намаление от цените на билетите, това няма как да се случи.

„В България това правило се прилага наполовина, защото в държавния бюджет има заложени символични средства, с които да се компенсират само пътуванията на български граждани. С други думи държавният бюджет не може да компенсира намаленията за българи, а за чужденци такива въобще не са предвидени. Това поставя превозвачите в сложната ситуация всеки ден да обясняват на чуждестранните туристи, че няма как детето им да пътува безплатно, както е във всички други страни”, каза Румен Христов – управител на транспортна фирма „М-Бус”.

Сложният казус е принудил превозвачите да подадат десетки сигнали до Изпълнителна агенция автомобилна администрация. Официалното становище от там е, че безплатни билети или такива с отстъпка трябва да се издават само на български граждани, за които е предвидено компенсиране. Броят на чужденците обаче е сериозен, особено през активния туристически сезон, когато хиляди семейства идват на почивка по българското Черноморие.