Трима бежанци от страни с Ебола са пристигнали в България
Трима бежанци от страни с Ебола са пристигнали в България / снимка: Нова телевизия

Близо 150 бежанци от Африка са пристигнали в България за първите шест месеца на годината.  Сред тях има и хора от страни, в които в момента гори огнището  на опасния вирус Ебола.

Бала идва от Мали - страна, граничеща с огнището на Ебола, разказва Нова телевизия. Младежът е преминал преглед на граница, както и в центъра за бежанци в „Овча купел”. Лекарите са категорични, че е напълно здрав.

„В центъра се правят пълни изследвания, първичен медицински преглед, имаме изолатор, в който престояват пет дни”, обясни д-р Сашка Бенчева.

Официално за последния месец от огнищата с Ебола са пристигнали трима души - двама от Либерия  и един от Нигерия.

Никой не може да каже обаче каква част от бежанците идват от страните с огнища на Ебола. Причината е, че част от тях лъжат за произхода си.

Що се отнася до превенцията в центъра, специални мерки все още не са разпоредени. Разлепили са бележки с информация какво представлява вирусът и какви са симптомите му.

„Тъй като болестта се развива много бързо, а бежанците от техните страни, докато стигнат до България, минават месеци, вероятността е много малка”, заяви д-р Сашка Бенчева.

Източник: Novanews.bg