Трябва да заработи национален план за действие при бедствия и аварии
Трябва да заработи национален план за действие при бедствия и аварии / снимка: Пресцентър на МВР

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов посетиха днес Мизия и Бяла Слатина, за да се запознаят на място с действията, предприемани за овладяване на последиците от наводнението в района, съобщи пресцентърът на МВР.

„На този етап екипите тук действат добре, организирано. Оттук нататък най-важно е да си направим изводите, така че подобни бедствия да не се повтарят”, заяви министър Бакалов, след като се запозна с хода на възстановителните работи след наводнението в Мизия.

За следващите дни министър Бакалов е разпоредил на директора на ОДМВР-Враца полицейски постове да наблюдават нивото на язовирите в района, за да бъдат спокойни гражданите. Другото много важно нещо е превенцията.

„Ефективно трябва да заработи Националният план за действие при кризи, бедствия, аварии и катастрофи и той да бъде финансово подсигурен, така че всяко едно населено място, всяка община да има подготвени хора, които знаят как да реагират. Нека си дадем сметка, че не е достатъчно да сме подготвени „на хартия”, а когато има проблем, да не знаем как да действаме”, подчерта министърът.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков предостави конкретна информация за броя на подадените молби за спешна помощ и ритъма на изплащането им.

На въпрос за появили се опити за телефонни измами от хора, които твърдят, че събират помощи за бедстващите, Христосков уточни, че социалните работници от цялата област са на място. Всяко искане на средства за попълване на молби или пощенски разходи трябва да бъде сигнал за гражданите, че става дума за измама.

Вицепремиерът уточни, че ще бъдат предприети всички мерки за възстановяването на двете училища на територията на града, така че новата учебна година да започне нормално.

Има готовност Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” да предостави фургони за временно настаняване на хората, останали без жилища. Дирекцията ще осигури и необходимите пособия и инструменти, а социалното министерство - човешки ресурс по линия на програмите за временна заетост за почистване и възстановяване на района.

Продължават усилията на служителите на пожарната за отводняване в района. За последното денонощие е осигурен достъп до четирите квартала на града. Отводнени са 47 обекта и 5 жилищни блока. Служители на 11 регионални дирекции работят на терен.