Изказване на Ердоган предизвика възмущение, депутат заведе дело срещу него
Изказване на Ердоган предизвика възмущение, депутат заведе дело срещу него / снимка: БГНЕС

Турският премиер и кандидат за президентските избори в неделя Реджеп Тайип Ердоган предизвика нова полемика, като нарече обида обвинението на опонентите му, че имал арменски произход.

"Някои казваха, че съм с грузински произход. И още по-отвратително, твърдяха, извинете ме, че съм арменец. Доколкото зная от баща ми и дядо ми, аз съм турчин", заяви Ердоган в телевизионно интервю, излъчено снощи от телевизия НТВ.

Изказването на големия фаворит на президентските избори, който управлява страната от 2003 г., предизвика възмущение в социалните мрежи. Влиятелният депутат от основната опозиционна Народно-републиканска партия Хюрсит Гюнес заведе дело срещу премиера заради "расистки изказвания", съобщава в. "Миллиет", цитиран от БГНЕС.

"Извинявай, но си върви и стани президент на друга държава", заяви в Туитър турският журналист от арменски произход Хайко Багдат. Депортирането и избиването на стотици хиляди арменци от войските на Османската империя през 1915 г., което Анкара отказва да признае като геноцид за разлика от много други страни, е чувствителен въпрос в Турция. През април Ердоган поднесе съболезнования на арменската общност от името на страната си, но отрече геноцид.