Отчаяние в Мизия на четвъртия ден след потопа, водата бавно се оттегля
Отчаяние в Мизия на четвъртия ден след потопа, водата бавно се оттегля / снимки: БГНЕС, архив

Четвърти ден след водното бедствие в Мизия. Спасените от потопа хора са отчаяни заради огромните поражения, които приливната вълна нанесе на имотите им.

В града се носи миризма от разлагащите се трупове на издавени животни, на умряла риба и на тиня, съобщава Нова телевизия.

Нивото на водата от придошлата р. Скът бавно спада, оставяйки след себе си тонове кал и боклуци. Водата бавно се оттегля, но след нея идва опасността от болести и зарази.

Мизия е изправена пред хуманитарна криза. Хората там имат нужда от храна, вода и лекарства. Градът има нужда и от доброволци за разчистването.

Наводнената част на Мизия е разделена на шест работни участъка за обхождане и издирване на евентуално пострадали и нуждаещи се от помощ граждани. Организирано е медицинското осигуряване от екипи на ВМА и Министерството на здравеопазването.

Експертите предупреждават, че след бедствието възникват замърсявания с микроорганизми, които могат да доведат до сериозни чревни инфекции и Хепатит А.

Тяло на мъж - втората жертва на потопа, беше открито вчера.

Отчаяние в Мизия на четвъртия ден след потопа водата бавно се оттегля
netinfo

Евакуираните са настанени в два обособени центъра в Мизия (250 души) и един център в с.Крушовица (150 души). Създадена е организация от Червения кръст за доставяне на необходимите вода, храна и други материали.

Продължават операциите по отводняване в град Бяла Слатина и селата Борован, Нивянин и Галиче. Край Бяла Слатина още има къщи, напълно отцепени от света. Извършва се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът.

Тази сутрин в града отново валя доста интензивен дъжд.

Източник: Novanews.bg