Войната с вируса Ебола продължава
Войната с вируса Ебола продължава / снимка: БГНЕС, архив

Сиера Леоне вдигна армията в борбата срещу Ебола, който причини смъртта на почти 900 души там, в Гвинея и Либерия. Заради риска от разпространението по света на епидемията, и „Бритиш еъруейз” спря полетите до Монровия и Фрийтаун.

Президентът на Сиера Леоне Ърнест Баи Корома разпореди разполагането на стотици войници в центровете за борба с Ебола. Те са разположени предимно в източната част и приютяват разболелите се. Военните ще осигуряват спазването на карантината и трябва да попречат на роднините да вземат болните без разрешение от лекарите.

Според последния доклад на Световната здравна организация (СЗО), от 1603 (потвърдени или само със съмнения) случая с вируса, починалите са общо 887. От тях 358 са в Гвинея, 255 в Либерия, 273 в Сиера Леоне и един в Нигерия. Това изглежда е далеч от най-лошата епидемия от вируса Ебола, откакто е открит вируса преди 38 години.

Двама американци - лекар и мисионерка - които са се заразили с вируса в Либерия, където участваха в борбата с епидемията в рамките на хуманитарна неправителствена организация, бяха репатрирани със специално оборудвани самолети в болница в Атланта. Лекарят - миналия вторник, а жената - три дни след него.

И двамата бяха лекувани с експериментални антитела, досега неизпитвани върху хора, което изглежда, според лекарите, цитирани от Си Ен Ен, e показало „чудотворен” ефект за бързо облекчаване на симптомите.

От своя страна испанското Министерство на отбраната обяви, че ще изпрати военен самолет в Либерия, за да прибере за лечение 75-годишния испански мисионер, който се е заразил с вируса.

Саудитска Арабия съобщи във вторник за свой гражданин, върнал се от Сиера Леоне и влязъл в болница в Джеда - поставен под карантина - заради идентични симптоми, посочва БГНЕС.

Като предпазни мярка британската авиокомпания „Бритиш еъруейз” обяви във вторник, че спира поне до 31 август полетите си до Либерия и Сиера Леоне, след подобно решение на „Емирейтс”, влязло в сила в събота.

Нигерия, най-гъсто населената и най-голямата икономика на Черния континент, също бе засегната - лекар в Лагос, който е лекувал либериец, починал по-късно от Еебола, е заразен. Това е вторият описан случай в този град след либериецът Патрик Сойер, който умря там на 25 юли.

На места хеморагичната треска отне живота на цели семейства, като това на бившия министър в правителството на Сиера Леоне Лансана Нияхал, който съобщи във вторник, че е загубил деветима свои роднини в източната част на Сиера Леоне.

Вирусът Ебола се предава чрез директен контакт с кръв, телесни течности или тъкани от заразени хора или животни. Той причинява признаци на треска, включително кървене, повръщане и диария. Смъртността варира между 25-90%.

Американски вирусолози се надяват да успеят до септември да тестват ваксина, която при успех ще позволи да се имунизират хора през 2015 г. В понеделник Световната банка обяви, че ще мобилизира 200 млн. долара (149 млн. евро) за спешна помощ на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, за да си купят медицинско оборудване, платени болногледачи и да намалят финансовите последици от епидемията върху населението.

Освен здравната криза, икономическото въздействие на епидемията започва да повишава тревогите на засегнатите страни. То би могло да струва на Гвинея пункт от растежа - спад от 4,5% до 3,5%, по данни на Световната банка и Международния валутен фонд.

В Либерия, цената на здравни продукти, от съществено значение за борбата срещу Ебола рязко скочи. Вдигна се и цената на рибата, която не е забранена за консумация, за разлика от дивечовото месо (маймуни, прилепи, и т.н.), обвинени в разпространението на треската, съобщава АФП.

Засега няма надежда за бързо разрешаване на кризата, която предизвиква разпространението на смъртоносния вирус. Действията включват и санитарни кордони за изолиране на засегнатите райони. От изключителна важност е и личната хигиена и укрепването на имунната система на хората в риск, съобщават медици.