Еврофондовете размразени до дни
Еврофондовете размразени до дни / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

До дни, най-късно другата седмица се очаква Брюксел да размрази блокираната програма „Околна среда”.

Това съобщиха за „Преса” високопоставени източници от кабинета в оставка. Еврокомисията била готова с решението си, но стратегически изчаквала служебното правителство да застъпи на поста. Мълвата сред депутатите е, че президентът Плевнелиев помолил шефа на ЕК Жозе Барозу да изчака няколко дни, докато започне работа служебното правителство.

От „Дондуков” 1 никой не пожела официално да потвърди тази новина, макар че неофициално министрите в оставка знаеха за нея. Твърдят само, че през август програмата ще бъде отблокирана, защото са си свършили работата досега.

През септември се очаква да бъде пусната и другата програма - „Регионално развитие”, признаха от Министерски съвет. Това обаче не означавало, че парите ще дойдат у нас, обясниха министри и депутати.

Готово е споразумението ни за партньорство с ЕС в следващите 7 години и до края на седмицата се очаква да бъде одобрено, казаха също източниците от кабинета „Орешарски”, който вече сдава властта. Самото подписване на документа ще стане най-вероятно през септември, когато се очаква у нас да пристигне еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан. Парафите ще сложат той и президентът Плевнелиев. Тогава сигурно ще бъде пусната и временно спряната ОП „Регионално развитие”.

Страната ни обаче ще има сериозен проблем с плащанията по европроектите и затова се очаква актуализация веднага след изборите на 5 октомври. Вчера и държавният глава призна, че проектът за промяна на държавния бюджет ще бъде подготвен още от служебния кабинет и гласуван в началото на 43-тото Народно събрание. Истината е, че страната ни ще плати голяма част от пречиствателните станции и депата със свои средства.