Лекуват заразена с ебола американка в специално оборудвана болница
Лекуват заразена с ебола американка в специално оборудвана болница / снимка: Guliver/Getty Images

Американската мисионерка Нанси Райтбол, заразена с вируса Ебола, пристигна днес в Съединените щати, където ще бъде лекувана в специално оборудвана болница в Атланта, съобщи АФП, като цитира материал на телевизия Си Ен Ен.

Другият американец, болен от Ебола, д-р Кент Брантли, с когото Райтбол работеше в Либерия, бе върнат у дома със същия частен самолет в събота и настанен в същия болничен център, където състоянието му се подобрява.

Германското министерство на икономическото сътрудничество и развитие взе решение да отпусне един милион евро за борбата с разпространението на Ебола, съобщи неговият ръководител Герд Мюлер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Авиокомпанията „Бритиш еъруейз” анулира до 31 август полетите си до Либерия и Сиера Леоне, две от четирите африкански страни, засегнати от еболовата хеморагична треска. „Спряхме временно полетите ни до и от Либерия и Сиера Леоне до 31 август заради влошаването на санитарното положение в тези две страни. Сигурността на нашите пътници, екипажи и наземен персонал са приоритет номер едно”, посочи говорител на авиокомпанията.

Ебола, особено в началния си стадий, много прилича на други болести, допълва БТА. Според описанията на Световната здравна организация симптомите й са треска, главоболие, мускулни болки и възпалено гърло. Това прави трудно различаването й от болести с подобни симптоми, като малария, тиф или холера. Едва на по-късните етапи от протичането на болестта се появяват вътрешни и външни кръвоизливи, най-често през ушите и носа.