Д-р Ангел Кунчев: У нас и в Европа няма заразени с вируса Ебола
Д-р Ангел Кунчев: У нас и в Европа няма заразени с вируса Ебола / снимка: БГНЕС, архив

В България и Европа няма регистриран случай на заразен с вируса Ебола, каза пред БТА д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на Република България. При тази епидемия в Западна Африка, заболелите до вчера са над 1400, а починалите - над 730, работи се интензивно по създаването на ваксина, но това е изключително бавен, труден и скъп процес и той отнема години, каза специалистът.

Към момента оценките на Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията (специализираната институция на ЕС) са, че за Европа рискът е изключително нисък и не налага ограничителни мерки в туризма, транспорта, търговията. Засега у нас няма бежанци от Гвинея, Либерия или Сиера Леоне, отбеляза
Кунчев.

Ебола не е въздушно-капкова инфекция, заразяването става само при контакт с различни телесни течности, което значително намалява рисковете при нормален ежедневен контакт, коментира Кунчев.

По думите има недоказани данни за разпространение чрез нетипични прилепи, живеещи в джунглите на заразените страни, които се използват за храна от местното население.

Специалистите не очакват епидемии в разпространението на типичните летни вируси у нас тази година, макар да има вълни на известни покачвания в заболеваемостта във всички райони на страната. В момента се срещаме различни разновидности на огромната група на ентеровирусите, които са характерни за горещите дни на лятото, каза Кунчев. За предпазване от тях експертът препоръча висока лична хигиена и консумация на храни със сигурен произход.