Служебният кабинет ще предложи Кристалина Георгиева за еврокомисар
Служебният кабинет ще предложи Кристалина Георгиева за еврокомисар / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Служебният кабинет ще предложи Кристалина Георгиева за еврокомисар
74194
Служебният кабинет ще предложи Кристалина Георгиева за еврокомисар
  • Служебният кабинет ще предложи Кристалина Георгиева за еврокомисар

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че при работата си служебното правителство на проф. Георги Близнашки ще спазва стриктно принципите на експертност, надпартийност и последователно надграждане по националните приоритети.

Държавният глава каза това при представянето на приоритетите, структурата и състава на служебния кабинет. Президентът ще издаде указ, с който от 6 август разпуска 42-то Народно събрание и назначава служебен кабинет, който да подготви предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. Росен Плевнелиев посочи, че освен необходимост служебното правителство е и възможност за България да се предприемат значими стъпки и да се реализират важни държавни приоритети, сред които подписването на Споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г. и стартирането на процедурата за влизане в Единния банков надзорен механизъм на ЕС.

Президентът заяви, че служебното правителство няма да действа реваншистки, но ще каже истината и няма да скрие от българските граждани състоянието, в което се намира държавата днес. То ще покаже, че управлението на държавата може да бъде отворено към гражданското общество, а идеите, които народът генерира, могат да бъдат част от управленската програма, посочи Плевнелиев. По думите му истинският герой от миналата година е българското гражданско общество, което е показало, че далеч е надраснало нивото на политическата класа и е развило безпогрешна чувствителност към всичко нечестно и задкулисно.

Държавният глава посочи, че служебното правителство ще осъществи прехода към 43-то Народно събрание в труден за нацията период. То трябва да търси доверието на гражданите и на евроатлантическите партньори.

Росен Плевнелиев заяви, че служебният кабинет ще работи открито, като още в първия му работен ден приоритетите и задачите му ще бъдат публично оповестени. Те ще включат мерки за организиране и провеждане на изборите, икономически мерки, мерки за социална и здравна закрила, образование, култура и спорт, политики в подкрепа на върховенството на закона, вътрешния ред, сигурността и отбраната, политики за европейски диалог и коректно управление на средствата от ЕС, както и мерки за прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество.

Президентът заяви, че ще бъде изготвен пълен анализ на изпълнението на бюджета за 2014 г. към 31 юли и прогноза за края на годината. Правителството ще извади истината за финансите в държавата, за дефицита, фискалния резерв, дълга, несъбраните приходи, раздутите разходи и неизплатените сметки към строители, общини, болници, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори, посочи Плевнелиев. Той заяви, че инициираната от правителството на Пламен Орешарски програма за регионите ще бъде ревизирана проект по проект, а икономисаните пари ще бъдат пренасочени в подкрепа на бедстващите граждани през Комисията по бедствия и аварии, и за изплащането на дължими суми по европрограмите. Служебното правителство ще работи и за размразяване на двете спрени оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие".

По думите на президента Бюджет 2014 е бил сбъркан още от самото начало, а актуализацията му е трябвало да поправи грешките при неговото съставяне и да осигури глътка въздух за служебното правителство в непредвидима среда. Съзнателният отказ от поправяне на грешките в Бюджет 2014 г., извършен от 42-то Народно събрание, означава по-малко сигурност в държавата в този преходен период, посочи Плевнелиев. Ревизията на бюджета недалновидно бе отказана, но ревизия на бюджета ще има, като служебното правителство ще я изготви и внесе в първите дни на 43-то Народно събрание, каза Плевнелиев.

Президентът добави още, че служебното правителство ще финализира и подпише Споразумението за партньорство с ЕК за 2014-2020 г., както и че още на първото си заседание ще излъчи българския еврокомисар; това ще бъде Кристалина Георгиева. Освен незабавните стабилизиращи действия, служебното правителство ще продължи действията за подготовката на ключови реформи в енергетиката, правосъдието, електронното управление.

То ще подготви и необходимите документи и анализи, които ще позволят на следващото редовно правителство и на парламента да ускорят тези реформи. Кабинетът на Георги Близнашки ще инициира създаването на енергиен борд с участието на международни партньори и ще върне интегрирания подход в енергетиката, посочи още президентът. Той отбеляза отново, че за големи енергийни проекти трябва да се търси широк политически и обществен консенсус и е необходимо работещо Народно събрание. Ние сме за "Южен поток", но по европейските правила, каза Плевнелиев и допълни, че проектът ще остане замразен докато ЕК даде "зелена" светлина за неговата реализация.

Служебното правителство ще продължи с работата по актуализацията на Стратегията за съдебна реформа, както и с усилията за ускорено изграждане на работещо електронно правителство, като ще бъде изготвен проект на закон за въвеждането на електронното управление в България. Росен Плевнелиев каза също, че към правителството ще заработи отново Граждански борд за свободни и честни избори, който ще осигури обществено наблюдение на изборния процес.

Цялото изказване на президента може да прочетете ТУК