Проф. Георги Близнашки застава начело на служебния кабинет
Проф. Георги Близнашки застава начело на служебния кабинет / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Росен Плевнелиев представи състава на служебното правителство
74191
Росен Плевнелиев представи състава на служебното правителство
Проф. Близнашки очерта основните приоритети пред служебния кабинет
Обобщава Александра Гинева
  • Росен Плевнелиев представи състава на служебното правителство
  • Проф. Близнашки очерта основните приоритети пред служебния кабинет
  • Обобщава Александра Гинева

Премиер на служебното правителство ще бъде Георги Близнашки, обяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство. Кабинетът ще има четирима вицепремиери - Екатерина Захариева - по икономическите политики, проф. Йордан Христосков - по социалните политики, Христо Иванов - по правосъдие, вътрешен ред и сигурност, Илияна Цанова - по управление на средствата от ЕС.

В служебния кабинет „Близнашки” министър на финансите ще бъде Румен Порожанов. Начело на Здравното министерство застава д-р Мирослав Ненков.

Президентът Плевнелиев посочи, че Георги Близнашки е виден конституционалист, доказан демократ и европеец, човек с активна гражданска позиция. Той допълни, че такива са вицепремиерите.

Всеки един от тях има безупречна репутация на доказан професионалист, постигнал с труд и лични качества своя успех, посочи Плевнелиев.

Състава на служебния кабинет можете да видите ТУК

Приоритетите на служебното правителство

Партиите в 42-то Народно събрание не успяха да формират мнозинство, което да състави устойчиво правителство. С указ утре ще разпусна Народното събрание, ще насроча парламентарни избори и ще съставя служебно правителство, каза пред журналисти в Гербовата зала на президентството президентът Росен Плевнелиев.

Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на експертност и надпартийност. То е възможност да се реализират важни държавни приоритети, добави той.

Истинският герой във времето на криза беше българското гражданско общество, което разви безпогрешна чувствителност към всичко нечестно, посочи Плевнелиев.

Служебният кабинет ще организира парламентарните избори и ще набележи мерки в икономически и социален план, ще работи в подкрепа на върховенството на закона, усвояването на парите от ЕС и за взаимодействие с гражданското общество. Ще бъде изготвен анализ на изпълнението на бюджета и прогноза за неговото изпълнение до края на годината. Правителството ще изнесе истината за състоянието на финансите, раздутите разходи и неизплатените сметки. Икономисаните пари ще бъдат пренасочени към бедстващите граждани и за изпълнение на европрограми, каза Плевнелиев. Ще се работи за размразяване на спрените европрограми, допълни той.

Служебното правителство ще подпише договора за партньорство с ЕК и ще излъчи еврокомисар, който ще бъде Кристалина Георгиева, добави президентът.

Цялото изказване на президента може да прочетете ТУК

Служебният кабинет ще работи за повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението

Политическите партии постигнаха споразумение за предсрочни парламентарни избори на 5 октомври, а парламентарната криза прерасна в правителствена, каза в Президентството Георги Близнашки, предложен от президента Росен Плевнелиев за премиер на служебния кабинет.

Във време на остро политическо противопоставяне ние ще работим за повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението, каза служебният премиер Георги Близнашки. Това изисква да се придържаме към Конституцията и законите на страната, подчерта той.

Няма съмнение, че правителството трябва да осигури администрация, отзивчива към нуждите на обществото и на отделните граждани, да внеси стабилност, да подобри образа на България в ЕС и в НАТО, както и да продължи реформите.

Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага правителството, ние няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, пострадали от природните бедствия и ще направим всичко възможно да им помогнем, заяви той.

Организирането на свободни и честни избори може и трябва да стане открито и прозрачно, каза служебният премиер. То ще се противопостави на всякакви опити за опорочаване на народния вот, каза Близнашки.

Властта се връща при своя суверен, да докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние сам да решава своята съдба, подчерта служебният премиер.

Изказването на проф. Георги Близнашки може да прочетете ТУК

Какви са правомощията на служебния кабинет

Служебното правителство, назначено от президента, разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента.

Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание, служебното правителство не може да взема държавни заеми.

Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация.