Язовирите в района на Мизия спасили града от по-голяма вълна
Язовирите в района на Мизия спасили града от по-голяма вълна / снимка: МО
Язовирите в района на Мизия спасили града от по-голяма вълна
74188
Язовирите в района на Мизия спасили града от по-голяма вълна
  • Язовирите в района на Мизия спасили града от по-голяма вълна

Преливащите язовири в района на Мизия нямат нищо общо с наводненията в града. Това заяви за Дарик шефът на дирекция „Управление на водите” в еко министерството Асен Личев. По думите му, ако язовирите ги е нямало, приливната вълна към Мизия е щяла да бъде още по-голяма.

„Единствените причини са падналите валежи на 1 и 2 август, и аз мога да го докажа с числа. Във Враца падналите валежи са два пъти над месечната норма за юли. В Борован падналите валежи са около един път и половина над месечната норма за юли, а в Бяла Слатина са около три пъти над месечната норма за юли. При това, като се има предвид, че почвата е наквасена докрай и не поема грам вода, че подземните води излизат на повърхността, т.е. те нищо повече не могат да поемат земните недра, като се има предвид, че растителната покривка благодарение на високата влажност на въздуха и благодарение на това, че корените й са във вода не могат да изпарят нищо в атмосферата от тази вода, трябва да кажа, че абсолютно преобладаващото число валежи се трансформира в повърхностни води. Според моите скромни изчисления тази водна маса, която е излишна в момента в района на водосбора на Скът, и се е вляла и продължава да се оттича към Мизия, е от порядъка на 25 млн. куб.м”, обясни Личев.

Той е категоричен, че преливащите язовири не са допринесли за тежката обстановка в Мизия. „Тези всички язовири, които в момента преливат, в момента, коагто е завалял дъжда са били празни по един или друг начин. Язовирите в предаварийно състояние са били почти празни. Те са се напълнили. Ако ги нямаше тези язовири, щеше приливната вълна към Мизия да е още по-голяма”, обясни още шефът на дирекция „Управление на водите” в еко министерството.