Военни продължават да помагат в пострадалите от наводненията райони
Военни продължават да помагат в пострадалите от наводненията райони / снимка: БГНЕС

Военнослужещи от формированията на Сухопътните войски 28 880 - Белене, и 42 800 - Плевен, продължават участието си в спасителните дейности в град Мизия, съобщиха от Министерството на отбраната.

Командири на модулните формирования са майор Калоян Василев и подполковник Пламен Горанов. Действията на формированията се ръководят от заместник-командира на 61-ва механизирана бригада полковник Христо Андреев.

През изминалото денонощие 74-ма военнослужещи с 18 машини автомобилна, инженерна и специална техника са изпълнявали задачи по издирване и евакуация на пострадали и бедстващи хора в наводнените квартали. С помощта на четири лодки и високопроходима техника пострадалите са били транспортирани до безопасни места.

Военните са проверили два квартала в града и съвместно с органите за пожарна безопасност и защита на населението са евакуирали повече от 150 души. Днес ще продължат дейностите по търсене и евакуация на пострадали от останалите квартали в
Мизия.

В спасителните дейности в града участват и два екипа на Военномедицинската академия. За действие при необходимост са в готовност и вертолети "Кугър" от авиобазата в Крумово. По искане на областния управител на Пловдив са изпратени специализирани екипи за оценка на обстановката в с. Първенец. В град Своге, след оценка на ситуацията, от днес специализирано военно формирование ще започне изграждане на понтонен мост над река Балийска.