Калоян Величков: Насърчаваме потребителите в Интернет да споделят знания - част 1
Калоян Величков: Насърчаваме потребителите в Интернет да споделят знания - част 1 / netinfo

Калоян Величков е от онези млади иноватори, които преплитат развлекателната нишка с решаването на важни проблеми в образованието към днешна дата в България. Заедно с екипа си от скоро стартира Nauchime - онлайн платформа, която дава възможност всеки да е учител или ученик и позволява съществуването на икономически независимо образование. Проектът включва образователни елементи и социално предприемачество и има амбицията да функционира като онлайн социална мрежа в училищата.

Какво бъдеще предвижда той на този тип технологична система и как тя ще подпомага процеса на мотивация на децата, ще ги сплотява като общност и ще бъде модел, който обединява технологията и срещите на живо между участниците в процеса? Дали наистина след 10 години ще има 50% новосъздадени професии и 75% по-малко учители.

Той е поредният гост в проекта на Дарик и IBM.

Нуша Спирова: Разкажи малко за теб и как се реши да стартираш това начинание, кой беше до теб и ти помогна да го осъществиш?

Калоян Величков: Преди 5 г. напуснах SAP - голяма софтуерна корпорация. Станах ски учител, започнах да пътувам много, да се занимавам с екстремни спортове. Станах и уличен артист с ходене по въже, жонглиране с огън и суинг танци. Миналата зима (2013) изкарах на Канарските острови, повечето време в пещера до океана и имах време да помисля... За свързаността, за хората, за образованието и за това кое изобщо има смисъл.

Когато се върнах, се оказа, че двама приятели (Велислав и Иван) са спечелили скромно финансиране за проект, свързан с образованието. Реших да се включа. Те бяха доста ангажирани и в последствие ми прехвърлиха цялата отговорност. Проектът пое в доста социална посока, повлиян от Rainbow gathering.

Един от първите хора, който се включи в проекта, е Габриела Савова. Запознахме се на работилница за социално предприемачество и започнахме заедно да разработваме концепцията. Със своя опит в рекламата, Габриела помогна много за популяризирането на проекта. Визуалната идентичност пък е творение на Веселина Филипова.

През есента на 2013 към проекта се присъедини Йоана Богданова. Тя има пръст във всяка презентация и форма за кандидатстване по различни проекти, изпратени от името на „Научи ме" . Участвала е в подобен проект, свързан с университета и на Хавайските острови. Даде съвсем нов фокус - интегриране на платформата в училища и образователни институции.

През декември в проекта се включи Андрей Давидов, заедно със своята фирма за софтуерна разработка Technest. Той много допринася със своя опит в областта на бизнеса и социалните дейности (един от основателите на My City foundation) . Владимир и Петър (програмисти в Technest) създадоха www.nauchime.org

През март месец се присъедини и Емил Симеонов, който направи много за университетите в България. В момента той е технически директор и съсобственик на „Научи.ме" ООД.

Има още много хора, които помагаха през изминалата година. Благодаря на всички, защото този проект съществува благодарение на тях.

Какво е nauchime.org и какъв проблем разрешавате с него?

„Научи ме" е проект в сферата на социалното предприемачество. Ние създаваме образователна среда, която свърза потребителите в интернет и ги насърчава да споделят своите знания и умения чрез личен контакт (извън Интернет). Разнообразието от теми се генерира от потребителите - в зависимост от техните интереси. Времето се използва като разменна монета. Когато преподаваш, печелиш „време", което можеш да използваш, за да си купиш урок в сфера, в която искаш да се развиваш. Платформата ще бъде интегрирана в училища като вътрешна социална мрежа, стимулираща интереса на учениците и развиваща поведенчески умения и неформално образование. Ще даде възможност за включване на активни граждани в образователния процес. Социалните групи, които ще бъдат директно повлияни са: учители, родители, ученици, и доброволци. Генерира се интерес от все по-широк обществен кръг.

На какъв етап е платформата и какво предстои ? Как реагират околните на възможностите й - учители, ученици?

За момента платформата е разработена на ниво базова функционалност. Всеки може да се регистрира на www.nauchime.org, да създаде профил със своите интереси и да започне да споделя своите знания, умения и опит. През есента предстои интегриране в няколко училища с идеята да разберем как ще реагират ученици, учители и родители, и с тяхна помощ да я развием в посока, ползотворна за всички.

Защо избрахте "разменна валута време"?

Защото времето е нашата най-ценна собственост, която парите често обезценяват. Моделът за времева банка (time banking) е създаден през 80-те години на XX в. в САЩ и може да се използва за размяна на всякакви видове услуги. Има ли нужда да използваме пари, ако можем просто да се срещаме и да си помагаме? Човечеството е еволюирало чрез постоянна размяна на знания между хората. Всеки е бил учител и ученик. Как може да си добър родител, ако никога не си бил учител? „Учителството" е умение като всяко друго - учи се с практика.

Прочетете втората част на интервюто

Това интервю е част от проекта на Дарик и IBM "5 in 5 иновации: какво следва през следващите пет години?" Проектът е базиран на технологичните сценарии на IBM, които представят развитието и иновациите в 5 основни сфери - образование, здравеопазване, търговия, сигурност и градска среда. Считаме, че тези сектори ще търпят голям технологичен подем и са неразвривно свързани с нашето устойчиво развитие като обществена и бизнес среда.

Всички интервюта, които ще прочетете тук, са с българи, защото вярваме, че нашата страна създава условия за устойчиво развитие на интелигентни технологии и иновативни идеи.

Калоян Величков Насърчаваме потребителите в Интернет да споделят знания  част 1
netinfo

Натиснете тук за повече информация