И експерти от бизнеса в служебния кабинет
И експерти от бизнеса в служебния кабинет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ден преди президентът Росен Плевнелиев да обяви структурата, състава и приоритетите на второто си служебно правителство, разговорите с потенциални министри и зам.-министри продължават, съобщава „Труд".

Засега не се очакват изненади - премиерът проф. Георги Близнашки ще има поне двама заместници - Екатерина Захариева, която ще отговаря за министерството на икономиката, и бъдещия министър на правосъдието Христо Иванов. Спряганият за вътрешен министър Йордан Бакалов вероятно ще се сдобие с екип от опитни МВР кадри. Разговори са водени с бившия зам.-министър при ГЕРБ Филип Гунев и Кирил Хаджихристев.

Очаква се ресорът "енергетика", обявен за важен приоритет от Плевнелиев, да се управлява от човек от бранша - Теодор Бобочиков - ръководен кадър от Асоциацията за възобновяеми енергийни източници. Източници от "Дондуков" 2 твърдят, че рокади ще има и в регулаторите в енергетиката. А вероятно и в други ключови държавни структури, чиито началници се назначават от изпълнителната власт.

Първоначално се очакваше строителното ведомство да се поеме отново от Захариева като в първия служебен кабинет. Сега обаче за мястото се спряга Николина Николова. Името се въртеше и за министър на транспорта. За този пост разговори са водени и с Евгени Караконовски - мениджър в Мтел.

Разговори за място в екипа, който Плевнелиев събира, са водени и с Васил Щонов - високопоставен кадър в един от големите телевизионни и интернет оператори - "Близу", като възможни позиции за него били министерствата на транспорта и съобщенията или ресорът "електронно правителство".

Очаква се в министерството на финансите титуляр да е бившият шеф на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, а в аграрното ведомство служебният мандат да повтори ректора на тракийския университет проф. Иван Станков. Във финансите обаче за пост са водени разговори от "Дондуков" 2 и с бившата шефка на АДФИ Теменужка Петкова.

Според запознати със събирането на екип именно финансовият ресор е бил най-сложен за осигуряване на кадри поради поредица от откази на поканени.

За ресор "екология" освен името на Евдокия Манева се върти и това на зам.-кметицата на Бургас Атанаска Николова, твърдят източници на вестника.