Обама поиска ново примирие в Близкия Изток
Обама поиска ново примирие в Близкия Изток / снимка: БГНЕС, архив

Незабавното и безусловно освобождаване на заловения от Хамас израелски войник поиска президентът на САЩ Барак Обама в изявление, цитирано от световните агенции. Обама подчерта, че САЩ ще се опитат да възстановят прекратяването на огъня между Хамас и Израел, провалило се след залавянето на войника днес. Ще бъде трудно да го възстановим, призна президентът на САЩ, цитиран от АП.

Той подчерта, че Израел има право да се защитава, но действията на Хамас са изложили на опасност мирните граждани. Ще бъде трудно да се стигне до споразумение, ако Израел и международната общност не могат да разчитат на Хамас да го спазва, добави Обама. Необходимо е да се положат повече усилия за защитата на цивилните, смята президентът на САЩ, цитиран от АФП.

САЩ са направили всичко възможно да подкрепят украинското правителство и да възпрат Русия, но има ограничения върху това, което могат да направят, без да се стига до военни действия, предаде АП. Русия и президентът Владимир Путин пренебрегват собствените си дългосрочни интереси, подчерта Обама. Според него Вашингтон е наложил достатъчно висока цена и „обективно погледнато, руският президент Путин би трябвало да иска да реши този въпрос с дипломация, да получи отмяна на икономическите санкции, да накара икономиката на Русия отново да расте”, смята Обама.

„Но понякога хората не винаги действат рационално”, добави президентът на САЩ, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че САЩ трябва да продължат да работят за деескалация на конфликта.

Икономиката на САЩ от своя страна се засилва, съобщи Обама. През последния месец работодателите са отчетели 209 000 работни места. Конгресът обаче е блокирал стъпките, които биха запазили тази инерция или ускорили възстановяването, подчерта президентът. Обама се опитваше да прокара закони за повишаване на минималната заплата и да повиши разходите по инфраструктурни проекти. Той обвини Републиканците от Камарата на представителите и че се опитват да прокарат възможно най-екстремната версия на имиграционен закон, въпреки че знаят, че няма да стигне до никъде в Сената, заяви Обама. Те не се и опитват да решат проблема, а да отбележат свършена работа, преди да излязат в почивка през август.

Предложеният от републикански конгресмени закон би позволил евентуалното депортиране на 500 000 незаконни имигранти, пристигнали като деца, предава БТА. Обама добави, че ще трябва да действа сам за борба с кризата, защото правителството привършва средствата за справяне с нея.

Разпространението на вируса ебола в Африка трябва да се приема сериозно, подчерта Обама, цитиран от АП. Федералният център за контрол на заразните заболявания работи съвместно с международни здравни организации, за да помогне на засегнатите страни. Вирусът е по-агресивен, отколкото в миналото, смята президентът на САЩ. Лидерите на Либерия и Сиера Леоне са отменили посещението си във Вашингтон на среща на африканските лидери. Някои от посетителите на срещата, които са от засегнатите страни, ще бъдат подложени на прегледи за болестта, обеща Обама, цитиран от Ройтерс.

След атентатите на 11 септември 2001 г. САЩ са постъпили неправилно и са прекрачили границата, призна Обама. Някои хора са били изтезавани, заяви президентът на САЩ. Той подчерта, че е важно да се помни колко са били ужасени американците след 11 септември. Важно е също да се помни, че САЩ трябва да живеят според принципите си, добави Обама.

Президентът заяви, че има пълно доверие в директора на ЦРУ Джон Бренън. Директорът на ЦРУ се извини на сенаторите, след като генералният инспектор на разузнавателната агенция заяви, че служители на агенцията са претърсили неправомерно компютрите на служители на Сената, провеждащи разследването на практиките на разследване и задържане след 11 септември 2001 г.