Продават платно на Мане на търг за 35 млн. долара
Продават платно на Мане на търг за 35 млн. долара / снимка: БГНЕС, архив

Картината „Пролет” на един от родоначалниците на импресионизма Едуар Мане ще бъде топ лот на вечерния търг „Изкуството на импресионизма и модернизма”, който аукционна къща „Кристис” организира в Ню Йорк на 5 ноември, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Творбата на Мане е била изложена през 1882 г. на Парижкия салон заедно с прочутата му картина „Барът на Фоли Бержер”.

Експертите са оценили картината, на която като символ на пролетта е изобразена актрисата Демарси, на 25-35 млн. долара. „Пролет” се предлага за пръв път на търг. Досега повече от един век тя е била в частна колекция, а през последните 20 години е излагана във вашингтонската Национална галерия на изкуствата.

Мане е нарисувал Демарси в профил, композиционно отнасяйки творбата към портретите от ранното Възраждане и творчеството на Гоя, отбелязва БТА. Актрисата е изобразена в лека рокля, украсена с флорални мотиви и с чадър на фона на разцъфнали цветя. Художникът успява да завърши само две от картините четирите годишни времена - „Пролет” и „Есен”. Втората творба сега се намира в Музея на изящните изкуства в Нанси.

Част от средствата от продажбата на „Пролет” на Мане ще бъдат преведени на частна американска благотворителна фондация, чиято дейност е свързана със здравеопазването и защитата на околната среда.