Съдът пусна от ареста Николай Кобляков
Съдът пусна от ареста Николай Кобляков / снимки: БГНЕС

Софийски градски съд наложи мярка за неотклонение „подписка” на Николай Кобляков, която е най-леката мярка. Задържаният обясни на съда, че не иска да се укрива и не е съгласен с твърдението на обвинението и добави, че никога досега не се е крил.

Привърженици и представители на асоциацията на свободното слово „Анна Политковская” дойдоха да подкрепят задържания на Летище София по искане на Интерпол руски дисидент, предаде БГНЕС.

Роденият през 1973 г. в СССР Кобляков обясни пред съда, че е френски гражданин, досега не е осъждан и работи за собствената си фирма. Още в началото на заседанието той пожела да се вземат като доказателства мобилният му телефон, където имало много важни снимки, свързани с дейността му като политически активист и компютърът му, но администрацията не позволила да ги вземе със себе си.

Пред съда бяха представени няколко документа от страна на Кобляков и защитата му. Кобляков фигурира в търговския регистър като собственик на френска фирма, документ за здравословното състояние на обвиняемия от факултета по медицина в Париж, декларация от друг французин за предоставен имот на Кобляков при изпълнение на друга мярка, например „домашен арест”, както и доклад за борба с корупцията в Русия от асоциация „Свободна Русия”, чийто основател той.

Наложи се заседанието да бъде прекъснато, за да може Кобляков да се запознае с доказателствата на прокуратурата за задържането му. След близо 35-минутната почивка обвинението обяви, че поддържа искането на Софийския градски съд и настоява за мярка за временно задържане до 40 дни в ареста, тъй като имало опасност обвиняемият да се укрие.

Адвокатът на Коблянов Биляна Коцакова заяви, че няма доказателства за основаваща опасност клиентът й да избегне съдебни процедури. Тя пледира за по-лека мярка, която да бъде подписка, като изтъкна, че няма нито едно доказателство по делото, което да подкрепя тезата, че той може да се укрие.

Съдът пусна от ареста Николай Кобляков
netinfo

Кобляков обясни, че през 2011 г. неговата асоциация „Свободна Русия” се превръща в най-голямата опозиционна организация на политиката в Русия, извън самата Русия. Кобляков продължи с, това че на 6 юни президентът на Русия Владимир Путин е бил на посещение в Париж, а Кобляков е бил един от единствените трима, които се осмелили да протестират под украински знамена.

Очевидно руснаците знаят къде живея във Франция, но не са се опитвали да ме екстрадират. Те знаят, че България не е толкова независима страна, колкото другите европейски държави. За мен това е тест за независимостта на България, обяви Кобляков. Той добави, че има доверие в българската правосъдна система и гарантира, че няма да бяга, защото има по-дългосрочни цели, от колкото това да избяга.