Разпоредиха мерки срещу разпространението на болестта син език
Разпоредиха мерки срещу разпространението на болестта син език / областна управа

Областната епизоотична комисия заседава днес във връзка с необходимостта от мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта "син език" на територията на област Добрич.

Повод за заседанието бе появата на болестта и констатираните случаи на територията на област Шумен и включването на област Добрич в предпазната и наблюдавана зона.

Д-р Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните и секретар на епизоотичната комисия, информира, че първото констатирано огнище на заболяването е било в с.Мандрица, област Хасково, след което болестта се е разпространила в още 5 области - Бургас, Хасково, Кърджали, Ямбол и Благоевград. В момента има 64 огнища на болестта. Синият език е заразно заболяване, което се разпространява основно чрез комарите - засяга преживните животни, като най-често се наблюдават случаи при овцете и по-рядко при кози и говеда. Последно огнище на заболяването е констатирано в с. Риш, област Шумен, във връзка с което е издадена заповед на изпълнителния директор на Българска агенция за безопасност на храните. Определена е предпазна зона с радиус 100 км, която включва и нашата област.

Ще бъде издадена заповед за забрана за придвижване на преживните животни и на пашата в часовете от 19:00 до 8:00 сутринта /времето на активен летеж на комарите/. Ще бъде подготвено писмо до кметовете и кметските намесници за съдействие при прилагане на мерките за превенция на заболяването.