НАП налага 24-часов контрол на доставките на рискови стоки
НАП налага 24-часов контрол на доставките на рискови стоки / netinfo

Служители на „Оперативни дейности офис Добрич“ към дирекция „Фискален контрол“ на НАП започнаха 24-часов контрол на рискови стоки, пристигащи в Добрич и региона. Целта е да се пресече нелегалната търговия и злоупотребата с ДДС. Данъчните инспектори ще проверяват всяко превозно средство, което техните колеги са запечатали със специални пломби при влизане в страната, независимо по кое време на денонощието пристигат. Освен проверка на придружаващите стоката документи, добричките данъчни ще извършват и физически  контрол на превозваните стоки, за да се установи тяхното реално количество.

Под денонощно наблюдение са поставени рискови стоки като захар, брашно, олио, месо, риба, цитрусови и др. плодове.

От средата на май инспекторите на НАП работят и по външните граници на страната съвместно с екипи на Агенция „Митници“, Българската агенция за безопасност на храните и Икономическа полиция. Освен товарни, на фискален контрол вече са подложени и лекотоварни превозни средства. Още в първите дни на съвместните проверки е разкрита и пресечена практика за превозване с микробуси на средно 400 кг. зеленчуци „за лична употреба“. В последните месеци са предотвратени над 100 случая, в които празни камиони напускат територията на страната, а в последствие е декларирано, че с тях е изнесена различна селскостопанска или промишлена продукция, за което е поискано възстановяване на ДДС.

От НАП Добрич съобщават още, че предстои откриването на пункт за фискален контрол на рискови стоки на ГКПП Дуранкулак, освен действащия в Йовково.