Съставиха карта на Земята, подложена на асториден обстрел в древността
Съставиха карта на Земята, подложена на асториден обстрел в древността / Thinkstock/Getty Images

Еволюцията на Земята е тясно свързана с процесите в космоса. Това още веднъж доказват изследователи на НАСА, създали модел на един от най-древните и загадъчни периоди от съществуването на нашата планета, известен като катархей или хадей - геологически еон, чието начало датира от преди около 4-4,5 милиарда години, предаде "Нейчър".

Тогава Земята е била подложена на масирани "космически атаки" от падащи астероиди. Гигантските дупки буквално са набраздили повърхността на планетата ни, оказвайки влияние и върху протичащите на нея жизнени процеси, се съобщава на сайта на НАСА, където е публикувана схема на падането на астероиди на повърхността на Земята в периода преди 4,5-3,5 милиарда години. Размерите на някои астероиди е надхвърлял 600 мили (900 километра) на широчина, други са били два пъти по-малки, а трети съвсем малки. Падането на големи парчета от тях може да е довело до т.нар. глобална стерилизация.

Смята се например, че именно сблъсъкът на Земята с голям астероид е причинил измирането на динозаврите. По-малки астероиди също може да се предизвикали големи щети. Те може да са пресушили цели океани.

Освен това астероидите може да са станали причина за появата на един от най-древните минерали на нашата планета - на циркона. Той се образува само при екстремно високи температури и досега появата му на Земята си остава загадка.

Новите изследвания дават основание на учените да предположат, че минералът може да се е образувал в резултат на падане на големи небесни тела на Земята. В появилите се от това кратери може да са възникнали езера от лава, покрити отгоре с твърда кора. В резултат на непрекъснатото нагряване на тази кора може да се е образувал циркон, твърдят учените.

Източник: БТА