Таня Христова: Най-добрият учител по майчинство е Вашето собствено дете
Таня Христова: Най-добрият учител по майчинство е Вашето собствено дете / Община Габрово

По повод Световната седмица на кърменето, която е се провежда всяка година от 1 до 7 август, представителите на Ла Лече Лига Габрово зададоха няколко въпроса на кмета на града Таня Христова. Те се срещнаха и поговориха с нея на тема кърмене не само, защото е първата жена кмет на Габрово, а и защото самата тя е избрала естественото хранене в първите месеци от живота на своята дъщеря.

Защо решихте тази година да подкрепите седмицата на кърменето?

Защото тази година получих покана да подкрепя каузата. Личното ми отношение към кърменето, като на жена и майка, е повече от позитивно. Смятам, че кърменето е най-добрият старт за физическото и емоционалното развитие, който една майка може да даде на своето дете. Това е най-естественият, най-разумният и от практична гледна точка, най-лесният начин да осигуриш наистина добра и полезна храна на детето си в първите месеци на неговия живот. Мисля, че успях да го направя за моята дъщеря.

Каква според вас е причината кърмещите на обществено място майки да са все още рядко срещани в България?

Причината вероятно е комплексна - предразсъдъци, липса на информация и традиции. В други страни, кърмеща майка на обществено място е обичайна гледка. Не виждам нищо престъпно в това една жена, при подходящата дискретност и осигурено спокойствие за нея и за бебето й, да храни детето си в парка или в обществена сграда.

Разкажете за първите месеци от своето майчинство – кое се промени най-много, какви бяха трудностите, какви бяха смешните съвети, кой ви беше опора по това време?

Майчинството е житейската ситуация, която променя жената безвъзвратно и много по-осезаемо в сравнение с бащинството. Всяка майка знае, че нуждите на новия малък човек в живота й, грижите за него, вниманието, от което се нуждае той или тя 24 часа, 7 дни в седмицата, преобръщат целия й свят и много често променя приоритетите й доживот.

Майчинството е магия, която прави от жената грижовно, любящо, сетивно, интуитивно същество, което бързо се учи да прощава, да прави компромиси и да обича безрезервно. Ако трябва да погледна на първите месеци майчинство с усмивка ще кажа, че това е ситуация, в която без да си нинджа виждаш в тъмното, чуваш всеки шум и можеш да не спиш няколко нощи. Точно заради това е чудесно, ако още един чифт ръце се включват в грижите за бебето по-често. А иначе, трудностите вече съм ги забравила и от дистанцията на времето са загубили значение.

Каква е Таня Христова в ролята на майка?

Вероятно на този въпрос е по-добре да отговори моята дъщеря. Истината е, че съм от майките, които предпочитат да бъдат приятел за своето дете и човекът, който го насърчава и мотивира, а не авторитарно налага своите виждания. По формалните критерии, поради голямата ми ангажираност и натовареност, по-скоро съм лоша майка. Хубавото е, че все пак в най-важните месеци и години от живота й имах щастието да участвам пълноценно и да съм близо до нея.

По какво си приличат и различават добрият кмет и добрата майка?

В кръга на шегата, различава се по това, че не всеки добър кмет може да бъде майка. А иначе, и добрият кмет и добрата майка еднакво трябва да могат да мислят бързо и едновременно комплексно, да приоритизират задачите си по степен на спешност в критична ситуация и добре да планират времето си.

Кога можем да открием жената и майката на кметския стол?

На кметския стол стои жената в мен, винаги когато трябва да се акцентира на детайлите, когато нещо нелицеприятно трябва да стане красиво и функционално, когато изисквам градът ни да бъде колкото се може по-чист и уреден.

Майката сяда на стола на кмета при решаването на тежки социални казуси, когато трябва да се помогне на хора в безизходица, или да бъдат подкрепени майчинството и децата. Радвам се, че вече втора година успяваме да осигурим чрез бюджета на Община Габрово 15 000 лв., с които финансираме изследвания и манипулации, предшестващи инвитро процедурите за двойки с репродуктивни проблеми. Помощта не е голяма, но виждаме, че е изключително полезна за тях. Защото успехите вече мерим в брой родени бебета и очакваме да се родят нови. Планираме и други стимули за младите родители от следващата година.

Всички обичат да съветват и напътстват младите майки – нека завършим с ценен съвет и от вас.

Каквото и да Ви съветват другите майки и мъдрите книги, най-добрият учител по майчинство е Вашето собствено дете. Всичко при него ще идва с времето си, колкото и да се опитвате, бебето само ще реши кога му е времето да ви зарадва с ново умение или с повече самостоятелност. Вслушвайте се в инстинктите си и кърмете своите деца, така връзката между Вас ще бъде още по-сила, а те ще растат здрави и щастливи - какво повече може да желае една майка.