Стойнев: Ако няма съгласие за „Уестингхаус, всичко приключва
Стойнев: Ако няма съгласие за „Уестингхаус, всичко приключва / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Това е една първа стъпка, която трябва да бъде потвърдена и от следващо правителство, ако има съгласие между политическите сили. Ако няма съгласие и от следващото правителство, всичко приключва".

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев в Народното събрание по темата "Уестингхаус" след среща с парламентарната група на Коалиция за България, цитиран от БГНЕС.

Стойнев бе извикан от депутатите от левицата, за да обясни какво споразумение ще бъде подписвано с американската компания.

"Става въпрос за одобряване на досегашните стъпки", разкри Стойнев пред медиите веднага след срещата. На второ място, за да се построи един реактор, ще бъдат необходими десет години, посочи той. "Ние все още нямаме най-важните неща - финансов модел, който да определи крайната цена на реактора, крайната цена на произведената енергия и кои ще бъдат банките кредитори", добави той.

На трето място, нямаме договор за проектиране, за доставка на оборудване и строителство, което да има тръжни процедури, посочи енергийният министър. "Едва когато имаме цялата рамка, ще можем да говорим за конкретни ангажименти на българската държава", категоричен бе Стойнев.

Министърът в оставка настоя, че идеята е да не се харчат никакви пари до момента, в който не е ясно колко ще струва проектът, "за разлика може би от други проекти".

"Съвсем нормално е когато човек работи, да си свърши работата, но трябва да имаме одобрение и от следващо правителство и от по-следващо, защото това е един проект, който ще се изгражда 10 години", подчерта Стойнев и бе категоричен, че ако няма съгласие от следващото правителство "всичко приключва".

Това правителство свърши много работа и това, което е свършено, трябва да бъде договорено, обясни той в отговор на въпрос защо е необходимо изобщо този кабинет да подписва каквото и да било.

"За да не оставяме следващите в неудобно положение, така че да се чудят какво да правят, сме сложили клауза, че той ще активира единствено, когато бъде одобрен от следващо правителство", подчерта министърът.