Специализирана полицейска операция стартира по пътищата в Шуменско
Специализирана полицейска операция стартира по пътищата в Шуменско / netinfo

Специализирана полицейска операция по пътищата в Шуменско ще се проведе между 31 юли и 10 август. Това разпореди главният секретар на МВР Светлозар Лазаров с цел подобряване безопасността на движението и намаляване предпоставките за настъпване на тежки ПТП-та на територията на ОД на МВР - Шумен, във връзка с усложнената пътнотранспортна обстановка в страната и констатирания ръст на тежки ПТП-та с убити и ранени през последните дни.

Мащабната операция се организира по т. нар. „широкообхватен метод", по време на която основните направления за движение на пътни превозни средства в областта ще бъдат наситени с полицейски екипи с оглед подобряване на безопасността на движението, недопускането на управление на МПС от водачи, употребили алкохол или упойващи вещества, както и от неправоспособни такива.

При провеждането на специализираната полицейска операция ще се осъществява контрол по ползването на предпазни колани и обезопасителни системи за деца, контрол на водачи, управляващи технически неизправни МПС-та и без необходимите документи съгласно Закона за движение по пътищата и документи, регламентирани в чл. 31 от Наредба № 34 / 06.12.1999 г. за таксиметров превоз на пътници, както и нерегистрирани МПС-та. Контрола ще обхване и наличието на задължителните застраховки „Гражданска отговорност", както и поставените винетни стикери (където е предвидено ползването на такива).

Освен това при провеждане на специализираната полицейска операция ще се съблюдава поведението на пешеходците по пътното платно, пресичането на неопределените за целта места, както и неспазването на светлинните сигнали на светофарните уредби.

По време на специализираната полицейска операция за времето от 22:00 до 01:00 часа полицейските екипи ще бъдат пренасочвани към районите на питейни и увеселителни заведения, като при констатирани нарушения и престъпления ще бъде прилаган принципа „Нулева толерантност".