Стихията оголи газопровод в село Янковци, след пороя жителите очакват огнен ад
Стихията оголи газопровод в село Янковци, след пороя жителите очакват огнен ад / DarikNews.bg

Газопровод, преминаващ до габровското село Янковци се оголи след поройните валежи и предизвиканото от тях наводнение. Според жители на населеното място става въпрос за тръба, която свързва Севлиево и Габрово.

"Ако скалите и дърветата, влачени от пороя бяха се ударили в съоръжението можеше да се получи пробойна, с което да се застраши цялото село и населените места наоколо", коментира Валери Василев. Оголеният газопровод е близо до неговата къща и до бензиностанцията му. Бившият председател на Общинския съвет в Габрово пръв е видял опасността, след като тръгнал да обикаля, за да се запознае с пораженията от вълната, заляла селото. Василев се свързал и със специалисти от Община Габрово, които в този момент били на терен в най-пострадалото село Враниловци. Човек от администрацията незабавно пристигнал в Янковци, по думите на Валери Василев било потвърдено подозрението, че става въпрос за газопровод със значителен капацитет. Валери Василев недоумяваше защо фирмата, която е поставила тръбата не я е обезопасила, а е извършено само полагането й в коритото на реката. Валери Василев потвърди, че незабавно е бил уведомен и представител на фирмата, че тръбата е застрашена.

Стихията оголи газопровод в село Янковци, след пороя жителите очакват огнен ад
netinfo

Близо до нея се виждат скали и камъни, които все още могат да ударят газопровода и да нарушат целостта му, при което да започне изпускане на газ.

"Ако отново има силен валеж и водата придойде, газопровода може да бъде разрушен, което да доведе до адски взрив. В опасност са хора, животни, постройки и то не само в село Янковци", коментираха жители на населеното място.

Изглежда, че хората са имали късмет. В Янковци цели пристройки са разрушени и завлечени на метри от местата, където са били. Пороят от понеделник през нощта е унищожил и подпорна стена.

Очаква се днес от фирмата, която е правила газопровода да обяснят защо тръбата не е обезопасена, а само положена в коритото на реката край село Янковци.

Стихията оголи газопровод в село Янковци, след пороя жителите очакват огнен ад
netinfo