Президентът свиква нови консултации заради състоянието на държавните финанси
Президентът свиква нови консултации заради състоянието на държавните финанси / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

За пореден път президентът Росен Плевнелиев свиква консултации заради състоянието на държавните финанси. При предишна среща с парламентарно представените партии и партиите, които имат представители в Европейския парламент, бе постигнато съгласие по няколко точки, включително и актуализация на бюджета, както и поставяне на начало на влизането в европейския банков съюз.

По-късно Плевнелиев настоя за актуализацията на бюджета и от парламентарната трибуна. В момента обаче единствено ДПС продължава да настоява за нея. ГЕРБ я подкрепи на първо четене, но после се отказа да влиза в пленарната зала и да я подкрепи на второ четене. От БСП подкрепят само допълнителните пари за здравната каса.

Преди политическите консултации президентът ще се срещне и с представители на синдикатите и на работодателските организации.

След дългоочакваната оставка на кабинета „Орешарски” и единствената като че ли точка, по която има постигнато съгласие - изборите да бъдат на 5 октомври, президентът Росен Плевнелиев очерта три важни акцента за работата на отиващия си парламент.

„Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне, моля да се актуализира държавния бюджет”, обърна се държавният глава. И така до проекти за актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса се стигна, но политическото противопоставяне се засили.

„Въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета, истината е, че няма никакви обективни причини за радикални промени в този бюджет към настоящия момент”, заяви Атанас Мерджанов от „Коалиция за България”.

БСП дори призова премиера Пламен Орешарски да оттегли проектозакона за актуализация на бюджета, но Орешарски отказа. При първото четене БСП подкрепи допълнителните пари за здраве, но не и допълненията в републиканския бюджет. Актуализацията мина с гласовете на ДПС и ГЕРБ.

„Не си подкрепяте правителството. Ако е така, вече е друга тема”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и допълни: „Ако е наше, кажете, че е наше, тогава, ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи. Много са отговорни нещата, много тежко време ни предстои. Далеч това не е най-тежкото”.

Малко по-късно обаче лидерът на ГЕРБ промени мнението си за актуализацията. „Като няма да си подкрепите премиера Орешарски, ние сме му искали оставката на четири вота на недоверие за една година. Ние ли да го подкрепяме”, запита Борисов.

Единствени твърдо зад актуализацията и на двата бюджета останаха ДПС с мотива, че подкрепят законопроектите, изготвени от подкрепеното от тях правителство.

„Ние в ДПС гледаме на проблема с актуализацията през интереса на пациентите и на лекарите, и последна грижа ни е коя партия какво печели и какво губи от приемането на тези две актуализации”, заяви Лютви Местан.

„Ние така както ускорено девалвираме политическата дума, така сме на път май да девалвираме и консултациите при държавния глава”, подчерта още лидерът на ДПС.

Това е първото събиране при президента, след като ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха проучвателните мандати за съставяне на нов кабинет в рамките на настоящия мандат.