Президентът запозна Реформаторите с приоритетите пред служебния кабинет
Президентът запозна Реформаторите с приоритетите пред служебния кабинет / снимки: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с представители на Реформаторския блок по негова покана. На срещата, която е част от политическия диалог на държавния глава с парламентарните партии и с партиите с представители в ЕП, са били коментирани приоритетите на бъдещото служебно правителство.

Според Меглена Кунева приоритетите на служебния кабинет са разумни и постижими. Тя посочи пред журналисти, че силно впечатление й е направило изключителната ангажираност на държавния глава с партньорството с ЕС, по въпроса за разписването как ще се харчат европейските средства и какви ще бъдат приоритетите на страната в следващите седем години.

Като посочи, че през октомври изтича времето, в което трябва да сме направили последна редакция на документа за партньорство с ЕК, Кунева каза, че споделя притесненията на президента, че има много неразплатени средства между българската държава и ЕК за проекти, които вече са изпълнени в България и ако нямаме одобрение от комисията, тези пари няма как да се върнат в нашия бюджет.

Има доста проекти за разпращане и ако не го направим, това означава да поставим под изключително тежък натиск общините, бизнеса и хората, които очакват да получат парите си, посочи Кунева. Тя допълни, че на срещата президентът е споделил, че и от Лекарския съюз и от други браншови организации са силно притеснени за това дали ще издържи системата на публичните финанси на страната.

Бюджет България трябва да има и то трябва да има бюджет, който да посрещне тези важни предизвикателства, каза Кунева. В отговор на въпрос за позицията на Реформаторския блок по въпроса за актуализация на бюджета, Кунева посочи, че утре ще се състои заседание на изпълнителния съвет, на което ще стане ясна позицията на блока. По думите й от Реформаторския блок ще потърсят решение, което да обслужва държавата и да се търси стабилност.

Меглена Кунева допълни, че всяка мярка, която може да излъчи стабилност на българската държава, ще бъде подкрепена от Реформаторите.

На въпрос дали Реформаторският блок ще има представител в служебното правителство, Меглена Кунева отговори, че никой от Реформаторския блок не е поставял въпроса за конкретни имена и не е имало такава тема в разговора.

Президентът запозна Реформаторите с приоритетите пред служебния кабинет
netinfo