Жертвите на епидемията от ебола в Африка стигнаха близо 730 души
Жертвите на епидемията от ебола в Африка стигнаха близо 730 души / снимка: БГНЕС

Световната здравна организация заяви, че броят на жертвите на епидемията от ебола в Западна Африка е достигнал 729, след като 57 смъртни случая бяха съобщени между 24 и 27 юли в Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне, предаде Ройтерс. СЗО каза също, че нигерийските власти са идентифицирали досега 59 души, влезли в контакт с американски гражданин, починал в Лагос миналата седмица след пътуване от Либерия през Того и Гана.

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) заяви, че СЗО не препоръчва ограничения за пътуване или затваряне на граници заради епидемията от ебола и че няма особен риск за останалите пътници, ако в самолета има заразен човек. ИАТА направи изявлението след консултация със СЗО и Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) след случая с починалия от ебола мъж, пътувал от Либерия за Нигерия.

ИАТА заяви, че ебола се предава само когато заразеното лице показва остри симптоми на болестта, която започва с треска, отпадналост, мускулни болки, главоболие и възпалено гърло, после се проявява в повръщане, диария, увреждане на бъбреците и черния дроб, а накрая предизвиква вътрешни и външни кръвоизливи. "Доста малко вероятно е някой, който страда от подобни синдроми, да се чувства достатъчно добре, за да пътува", каза ИАТА.